Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Milliárdos a köztévé

Vágólapra másolva!
Immár 40 milliárd forint az az összeg, amelyet a Magyar Televízió Rt. ebben az évben plussz bevételként elkönyvelhet, miután a kormány a tévé újabb 12 milliárd forintos megsegítéséről döntött.
Vágólapra másolva!

A kormány garanciát vállal a Magyar Televízió Rt. hitelfelvételéhez - adta hírül a Népszabadság. Bakó Lajos, az MTV Közalapítvány elnöke szerint a pénz a televízió előrelépését szolgálja.

Az elmúlt 12 hónapban a televízió a következő pénzekkel gazdálkodhatott a rendszeresnek tekinthető bevételei mellett: tavaly a tévé 10 milliárd forintnyi adósságát engedte el az állam, majd az idén az ÁPV Rt. megvásárolta meg a televízió ingatlanait 9 milliárd forint értékben.

Nyáron a költségvetés átvállalta az elbocsátott és elbocsátandó munkatársak végkielégítésének költségét, amely közel félmilliárd forintot tett ki. Szintén nyáron 3,5 milliárd forintot vett fel az MTV Rt., a Postabanktól, a hitel fedezeteként lemondva a kereskedelmi tévék által fizetendő koncessziós díj ráeső részéről.

Három hete a zárszámadási törvényben a Parlament megszavazta a tévé újabb, 1,5 milliárd forintnyi adósságának elengedését, s 12,5 milliárd forint közvetlen tőkét is juttatott a cégnek. A napokban a költségvetés ismét a tévé mögé állt, amikor állami garanciát vállalt az MTV tervezett hitelfelvételére.

Lendvai Ildikó, az MSZP képviselője szerint három feltételnek kellene teljesülni ahhoz, hogy a tévé szanálását támogassák a szocialisták. Először parlamenti vizsgáló bizottságot kellene felállítani az MTV Rt. gazdálkodásának ellenőrzéséhez. Másodszor szanálási tervet kellene a részvénytársaságnak készítenie, és fontos lenne az is, hogy a jelenlegi kuratórium helyett új álljon fel. Ezek közül egyik sem teljesült, ezért a szocialisták nem szavazták meg a közszolgálati televízió, a zárszámadási törvényben biztosított támogatását.

Ennek ellenére a szocialisták szerint is szükség van köztelevízióra, ám a mai tévé pénzátfolyó szervezetté alakult - mondta a képviselőnő. Ezt alátámasztja, hogy az MTV-nél, noha a legutóbbi időszakban közel ezer munkatársat bocsátott el, a bérköltség csak tíz százalékkal csökkent. Az újonnan felvett vezetők, és tanácsadók bére ugyanis indokolatlanul magas.

A pénz elfolyását az sem akadályozza meg, hogy az MTV sok olyan feladatot ad ki külsős cégeknek, műsorkészítőknek, ezzel megnövelve a költségeket, amelyet belsős munkatársak is meg tudnának oldani. Persze a külsős cégek között gyakran feltűnik néhány olyan cég, amelynek politikai hátszele van, például az Ezüsthajó Kft - mondta a képviselőnő.

A televízió ugyanakkor nem tudta felépíteni új székházát, ezért továbbra is a Szabadság téri ingatlanban működik, amely viszont már nem az övé, ezért komoly bérleti díjat fizet.

Az, hogy a kormány most újabb 12 milliárdot juttat az MTV Rt-nek, az szinte példátlan - reagált a legújabb hírre Lendvai Ildikó, aki szerint az is példátlan, hogy parlamenti jóváhagyás nélkül döntöttek a garancia-vállalásról. A köztévé tulajdonosa ugyanis a Parlament, így szavazni kellett volna erről.

Az MTV Rt vezetői és a részvénytársaság gazdaságát ellenőrizni hivatott kuratórium vezetője sem reagált az [origo] többszöri megkeresésére sem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről