Nem szállhatnak fel a MiG-29-esek

Vágólapra másolva!
A magyar légtér védelmét ellátó harci gépek közül egyetlen egy sem szállhatott fel az elmúlt napokban. A honvédség szerint nem ez az első és utolsó eset, hogy nem repülhetnek a gépek. Sőt, ha megindul az Irak ellenes háború hosszabb ideig a földön kell maradniuk a barát-idegen felismerő rendszerrel nem rendelkező magyar vadászoknak - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napok folyamán egyetlen magyar MiG-29-es sem emelkedhetett a levegőbe. A honvédség szerint már többször is előfordult és elő is fog fordulni ilyen eset. Legközelebb az esetleges Irak elleni támadás megindulásakor küldik kényszerpihenőre a gépeket, ugyanis a magyar MiGek nincsenek felszerelve úgynevezett barát-idegen felismerő rendszerrel, így félő, hogy az F-16-osoko lelőhetik őket - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Honvédség légierejének parancsnoka, Balogh Imre vezérőrnagy nem cáfolta a Magyar Hírlap értesüléseit és közölte, a gépek az időjárási körülmények miatt voltak kénytelenek a földön maradni. A lap információi szerint a honvédség 27 MiG-29-ese közül 14 üzemidejét hosszabbították meg, azonban csak 7 üzemképes.

Új vezérkari főnök: gladiátor helyett menedzser/itthon/20030225ujvezerkari.html

A lap úgy tudja, hogy az elmúlt napokban a NATO gépei többször is használták a magyar légteret - legutóbb két szállítógép repült át fölöttünk Románia felé. A vezérőrnagy nem tudta megmondani mit szállítottak és hova tartottak. Azt azonban elárulta, hogy a magyar légierő még nem kapott feladatot a NATO-vonatok esetleges légi biztosítására. Igaz, még a vámőrség sem kapott értesítést a szerelvényekről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről