Polgármesterek petíciója a büdzsé módosításáért

Vágólapra másolva!
Több mint 450 polgármester aláírásával Szita Károly fideszes és Pintér Erika független polgármester petíciót nyújtott át Veres Jánosnak, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának. Az aláíró polgármesterek szerint a költségvetésben nem elegendő a fedezet az önkormányzatok bérkiadásaira, a Pénzügyminisztérium szerint azonban a források rendelkezésre állnak.
Vágólapra másolva!

Szita Károly a petíció, amelyben az idei költségvetési törvény vonatkozó mellékletének módosítását szorgalmazzák, átadását követően újságíróknak elmondta: több mint 120 milliárd forint hiányzik a bérfizetések fedezeteként, ezzel szemben Veres János megjegyezte: a benyújtott pályázatok alapján 527 önkormányzat 7,5 milliárd forintot igényelt a bérfizetésekre.

Szita Károly arra is felhívta a figyelmet, hogy a ténylegesen érintettnél jóval kevesebb önkormányzat adott csak be pályázatot, a feltételek szigorúsága miatt. Figyelmeztetett arra, hogy a jelenlegi szabályozás szerint az önkormányzatok teljes bevételét bérkifizetésekre kell fordítani, ami forrásokat von el az önkormányzati fejlesztésektől. A szabályozást összefüggésbe hozta az elmúlt hónapok több száz óvodai, illetve iskolai bezárásával, illetve kényszerű összevonásával.

Veres János ezzel szemben elmondta, hogy az idén szinte ugyanannyi önkormányzat nyújtott be az önhibájukon kívül nehéz helyzetbe jutottak számára rendelkezésre álló támogatásra igényt, és az összeg sem változott, 22 milliárd forint körül alakul. Hozzátette: a bérkifizetésekkel kapcsolatos problémát ismerik, és megpróbálják orvosolni.

Szita Károly az aláíró polgármesterek nevében szorgalmazta, hogy a költségvetési törvényt úgy módosítsa a kormány, hogy ne kelljen valamennyi adóbevételt bérfizetésre fordítani, és a szükséges fedezetet biztosítsa az önkormányzatoknak.

Úgy vélte, ellenkező esetben a helyhatóságok döntő többsége fizetésképtelenné válhat, csődbe juthat, illetve eladósodhat, alig egy évvel az EU-csatlakozás előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!