A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Nem tárgyalhatják sürgősséggel a kedvezménytörvényt

Vágólapra másolva!
Továbbra is éles vita zajlik a pártok között a kedvezménytörvény módosításáról. A Fidesz ragaszkodik az Orbán-kormány alatt elfogadott eredeti jogszabályhoz, az MSZP szerint a nagyobbik ellenzéki párt ezzel a határon túli magyarokat riogatja. A parlament nem járult hozzá, hogy eltérjenek a házszabálytól, és így gyorsabban dönthessenek a módosításról.
Vágólapra másolva!

A parlamentben nem kapott elegendő számú szavazatot az a javaslat, hogy a házszabálytól eltérően tárgyalják meg a kedvezménytörvény módosítását. A házszabálytól való eltéréshez - amely lehetőséget adott volna arra, hogy gyorsabban döntés szülessen az ügyben - a képviselők négyötödének az igen szavazatára lett volna szükség.

A kedvezménytörvény kapcsán Németh Zsolt (Fidesz) jelezte: a Fidesz nem támogatja a jogszabály módosítását, és ragaszkodik a törvény eredeti célkitűzéseihez. Az ellenzéki képviselő emlékeztetett arra, hogy az előző ciklusban az MSZP is megszavazta a szocialisták által most diszkriminatívnak ítélt törvényt, amely - Németh Zsolt szerint - nem ütközik az uniós szabályokkal. A fideszes politikus elmondta: a határon túli magyar szervezeteknek nem volt más választásuk, kényszerűen fogadták el a kormány tervezett módosításait.

Tabajdi Csaba MSZP-s képviselő ugyanakkor azt a kérdést tette fel: Kinek jó az, hogy a Fidesz riogatja a határon túli magyarokat? Tabajdi szerint a Fidesznek az előző ciklusban sikerült a szomszédok egy részét szembeállítani Magyarországgal. A képviselő megfogalmazása szerint a Fidesz számára most is fontosabb a pártérdek, mint a nemzeti érdek. A szocialista politikus jelezte: az eredeti törvényt azért támogatták - fenntartásaik ellenére -, mert a pártérdeknél fontosabbnak tartották a nemzeti érdeket. A Fidesz elmulasztja azt az esélyt, hogy jóvátegye, amit elrontott - tette hozzá.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) úgy vélte: az eredeti kedvezménytörvény elbukott, és a Fidesznek azt kellene tennie, mint amit korábban hangoztatott, vagyis fogadja el a határon túli magyar szervezetek álláspontját. A képviselő hozzáfűzte, hogy az érintett szervezetek 95-98 százaléka támogatja a tervezett módosításokat.

Herényi Károly (MDF) közölte: az MDF támogatja a törvényjavaslat sürgős tárgyalását, de az előterjesztést csak módosításokkal tudják elfogadni. Az ellenzéki képviselő szerint a határon túli szervezetek a módosítások kapcsán kiszolgáltatott, zsarolt pozícióban vannak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!