Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Kordax-ügy: vagyonelkobzást kért az ügyész

Vágólapra másolva!
A Kordax Rt. több milliárd forintos olajcsempészettel és adócsalással vádolt egykori többségi tulajdonosára és volt kereskedelmi igazgatójára börtönbüntetést, valamint vagyonelkobzást kért az ügyész a büntetőper tárgyalásán. A két védő ugyanakkor a védenceik felmentését kérte.
Vágólapra másolva!

Az ügyész perbeszédében azzal vádolta Kelemen Iván elsőrendű és Siska Lajos másodrendű vádlottat, hogy 1993-ban és 1994-ben színlelt szerződésekkel, valótlan tartalmú vámáru-nyilatkozatokkal szándékosan megtévesztették a hatóságokat, és a vám-, illetve adóköteles importbenzin után nem fizettek be több milliárd forint közterhet.

Az ügyész szerint a cég az Oroszországból vásárolt kőolajat a környező országok finomítóiban dolgoztatta fel, de onnan már nemcsak a bérmunkából származó, hanem vámköteles importbenzint is behozott. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szlovák és a cseh finomítókból visszaérkező olajszármazékok a kivitt kőolaj mennyiségéhez mérten irreálisan nagyobb arányúak voltak, mint amit az adott létesítményekben a hivatalos adatok szerint képesek előállítani. Ugyancsak szakértői adatokra hivatkozva arról is szólt, hogy a szerződésekben foglalt feldolgozási árak mellett, illetve külföldi bérmunka helyett, gazdaságosabb lett volna a cégnek Magyarországon végeztetnie a finomítást. Az ügyész szerint az ügyletekről készített szerződések valójában olyan importtevékenységet fedtek, amely után a cég nem fizette meg a közterheket, és így több milliárd forintos kárt okozott az államnak.

Kelemen Iván védője ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a cég vezetői nem voltak, illetve nem lehettek tisztában azzal, milyen feldolgozási arányok reálisak az adott külföldi vállalatoknál, ráadásul ezek az adatok akár ipari vagy üzleti titoknak is minősülhettek. Siska Lajos védője szerint a vádlottak ártatlanságát jelzi az is, hogy az adott szerződések a hivatalos szervek és a szakértő hatóságok előtt is nyilvánosak voltak, és a szigorú eljárások ellenére sem emeltek kifogást.

A védők a vád bizonyítottsága hiányában védenceik felmentését kérték. Kelemen Iván az utolsó szó jogán elmondta: a cég "nyílt és szabályos" tevékenységét mindvégig a hivatalos engedélyek birtokában végezte, és az adott jogszabályi lehetőségek mellett ma sem tehetné másként.

A bíróság a tárgyalást Siska Lajos utolsó szó jogán teendő beszédével jövő szerdán folytatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről