A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

100 millióért újítják fel a polgári körök székházát

Vágólapra másolva!
A gépészeti munkákkal és a tető felújításával hamarosan megkezdik székházuk felújítását a polgári körök. A teljes rekonstrukció költségei majdnem megegyeznek az épület vételárával - százmilliós nagyságrendű beruházásra van szükség. A felújítást most abból a több mint 30 millió forintból kezdik, amely az épület vételárának utolsó részlete lett volna, ám az eladó részletfizetési kedvezményt adott.  
Vágólapra másolva!

Megkezdődhet a polgári körök budapesti székházának felújítása, aminek összköltsége több mint 100 millió forintra tehető - közölte Szemkeő Judit hétfőn. A Szövetség a Nemzetért Alapítvány szóvivője szerint a rekonstrukcióhoz szükséges összegnek egyelőre csak közel harmada - több mint 30 millió forint - van meg.

Az alapítvány tavaly decemberben vásárolta meg a VIII. kerület, Visi utca 6. szám alatti épületet több mint 100 millió forintért, a vételárat három részletben fizetik ki az eladónak, egy külföldi, jogi személyiséggel rendelkező társaságnak. A székház több mint 1200 négyzetméterén szolgáltató, kulturális és képzési központot szeretnének kialakítani.

Először előadótermet alakítanak ki

A felújítás teljes összege magasabb, mint a vételár, de az alapítvány részletfizetési kedvezményt kapott, "ezért az utolsó részletnek megfelelő összeget már fel tudják használni" a rekonstrukcióra - mondta a szóvivő. Ebből a pénzből a háromemeletes épületben a gépészeti munkákat végzik el, valamint a tetőt javítják meg. Az építési engedélyt még nem kézbesítették az alapítványnak - mondta a szóvivő. A rekonstrukció során a következő lépés egy nagyméretű előadóterem és a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségek kialakítása az épület földszintjén. A szóvivő szerint ezzel valószínűleg az év végére készülnek el.

A három emelet és a tetőtér teljes felújítása több lépcsőben, az adományok függvényében valósulhat meg - mondta. Két héten belül postázzák a köszönőleveleket az eddigi adományozóknak, és egyúttal a következő gyűjtést is megindítják. Körülbelül 18 ezer címre küldenek levelet, de a szóvivő szerint ennél többen adakoztak, mert tudják, hogy sokan közösen küldtek pénzt az alapítványnak.

Zömmel pár ezer forintos adományokat kaptak

"Többmilliós adományaink nincsenek, kétezer, négyezer, ötezer forintos egyéni adományokból hihetetlen mennyiség érkezett, és reméljük, hogy egy következő körben megint érkezik" - mondta Szemkeő Judit.

A szóvivő szerint 150 vállalkozással kötöttek tartós adományozási szerződést, amelynek értelmében azok 10 ezertől néhány 100 ezer forintig terjedő összegeket juttatnak az alapítványnak. Az érintett vállalkozásoknak a közhasznú célra befizetett összeg után adókedvezmény jár. Szemkeő Judit szerint ezek az adományok biztonságot jelentenek az alapítványnak, az így befolyó néhány millió forint "az egyetlen, ami tervezhető, de ebből nem lehet építkezni".

A VIII. kerületi önkormányzat építésigazgatási ügyosztálya adatvédelmi okokra hivatkozva nem kívánt tájékoztatást adni az ügyben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!