A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Hollandia
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Ősztől ombudsmani vizsgálat a titkosszolgálatoknál

Vágólapra másolva!
Ősszel indítja meg vizsgálatát az adatvédelmi biztos a titkosszolgálatoknál. Az ombudsman emellett várhatóan augusztusra fejezi be a Sulinet Expressz programmal kapcsolatban indított vizsgálatot. Ennek során azt vizsgálja, a törvényeknek megfelelően kezelték-e a program résztvevőinek adatait.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indít a titkosszolgálatoknál ősszel, és várhatóan augusztus elejére fejezi be a vizsgálódást a Sulinet Expressz programmal kapcsolatos állampolgári beadvány ügyében - közölte szerdán Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos.

Az ombudsman elmondta: elődje, Majtényi László a hivatal átadásakor úgy nyilatkozott, hogy egy adóssága maradt, a titkosszolgálatok adatkezelésének ellenőrzése. "Nem is igazán én vetettem fel ezt a kérdést, hanem a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár, Tóth András" - tette hozzá.

Péterfalvi Attila szerint érkeznek ugyan, de nem túl gyakoriak az ilyen jellegű - megfigyeléssel, lehallgatással összefüggő - panaszok. Mint közölte, olyan beadványokat is kaptak, amelyek azt kifogásolják, hogy a titkosszolgálatok a lehallgatásokat szolgáló úgynevezett fekete dobozokat helyeznek el internetszolgáltatóknál. Hozzátette, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében erre lehetőség van.

"A nemzetbiztonsági szolgálatok titkos információgyűjtés keretében akkor juthatnak adatokhoz, ha ez a törvényben meghatározott feladatainak ellátásához szükséges, és más módon nem tudja megszerezni" - fogalmazott, hozzátéve: ez vagy bíróság, vagy az igazságügy-miniszter engedélyével történik.

Az adatvédelmi biztos elmondta, az úgynevezett titoktörvény módosítása az Európai Unióhoz való csatlakozás miatt vált időszerűvé, azt az uniós minősítési rendszerek magyar jogrendszerbe történő befogadása tette szükségessé.

Péterfalvi Attila kiemelte: üdvözölte a jogszabály-módosítás deklarált célját, hogy csökkenjen a minősített adatok száma. Mint mondta, elődjével megegyezően azon az állásponton van, hogy minél kevesebb a titok, annál jobb.

"Ami viszont titok, az tényleg legyen titok, ne legyen probléma a minősítéssel" - tette hozzá, megjegyezve: "ha egy ügyet minősítenek, akkor az állja ki a politikai nyomás próbáját is".

Az ombudsman elmondta azt is, hogy várhatóan augusztus elejére fejeződik be a Sulinet Expressz ügyében megkezdődött vizsgálat, amelyet állampolgári beadvány alapján rendelt el. A beadványban a személyes adatok kezelésének gyakorlatát sérelmezik. A panaszos úgy véli, hogy a számítástechnikai eszközök megvásárlásakor olyan adatokat is kérnek, amelynek gyűjtése, illetve kezelése túlterjeszkedik a törvényi lehetőségeken.

Péterfalvi Attila az említett vizsgálatok kapcsán szólt arról is, hogy az idén 60 százalékkal több beadvány érkezett hivatalához, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!