A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Megbüntetik a romák ellátását megtagadó orvost

Vágólapra másolva!
Közigazgatási vagy akár bírósági eljárásra számíthat az az orvos vagy egészségügyi intézmény, mely nem látja el a roma betegeket az antidiszkriminációs törvény életbe lépése után. A szakemberek azonban abban bíznak, hogy a bírósági eljárást megelőzendő, a kórházak jobban odafigyelnek majd a cigányok gyógyítására. Manapság még mindig találkozni külön roma kórtermekkel és cigányokat nem gyógyító orvosokkal - ezt az Európa Tanács vizsgálata is megállapította.
Vágólapra másolva!

A lakáskörülmények javítása, az iskoláztatás és az egészségügyi dolgozók hozzáállása - ezek a legfontosabb területek, ahol változtatásokra van szükség a romák egészségügyi helyzetének javítása érdekében - állapította meg az Európa Tanács jelentése, melyet a többi közép-európai országról is elkészített. A felmérés szerint Lengyelországban és Szlovákiában még rosszabb a helyzet a cigányok megkülönböztetését illetően, de itthon is több konkrét esettel találkoztak, amikor a romáknak külön kórtermeket tartottak fenn, vagy a lakáshoz érkező háziorvos megtagadta a roma beteg ellátását. Legutóbb az egri kórház szülészete ellen merült fel az elkülönítés gyanúja. A diszkriminációt a kórház vezetése és az ott dolgozók szakszervezete tagadja, azonban többen állították, hogy a szülészeten külön kórteremben helyezték el a cigány kismamákat.

Négyszer annyi a daganatos beteg a romák között/itthon/20021129negyszer.htmlA romák húsz százaléka éhezik/itthon/20030703roma.html

Közép-Európában a megbetegedési és a halálozási arányok is magasabbak az átlagnál a roma népesség körében: a romák 5-10 évvel kevesebb ideig élnek, és 5-10-szer nagyobb az esélyük a megbetegedésre. A romák körében igen gyakori a szívbetegség és a daganatos megbetegedések. Alacsony iskolázottságuk és kis jövedelmük miatt általában nem engedhetik meg maguknak, hogy az egészségükkel törődjenek, és az egészségügyi dolgozók hozzáállása tovább nehezíti helyzetüket. Előfordul például, hogy a cigány betegekkel úgy bánnak a kórházakban, hogy hiába állapítják meg a betegségüket, többet nem mennek vissza a kezelésekre.

A legrosszabb a romatelepeken élők egészségi állapota, ezeket a telepeket minél előbb fel kell számolni - mondta Göncz Kinga, az egészségügyi és szociális tárca politikai államtitkára. Először a négy legsúlyosabb helyzetben lévő térségben indul el a telepek felszámolása, amelyhez házépítési és oktatási programok kapcsolódnak. A tervezésbe, előkészítésbe is bevonják a romákat, ez ugyanis hiányzott az eddigi hasonló programokból - mondta Göncz Kinga. A romák egészségügyi ellátását a minisztérium jelenleg egy országos vizsgálatban méri fel, ennek eredménye decemberre várható.

A betegjogi képviselők mintájára esélyegyenlőségi hálózatot hoznak létre, hogy a kórházakban, rendelőkben a romák tudjanak kihez fordulni, ha hátrányos megkülönböztetést tapasztalnak. Az antidiszkriminációs törvény - melyet várhatóan még ősszel elfogad a parlament - életbe lépése után pedig a jogi útra terelődő ügyekben az egészségügyi intézményeket terheli majd bizonyításai kötelezettség, tehát nem a romáknak kell bizonyítaniuk, hogy sérelem érte őket. A romákat megkülönböztető orvost közigazgatási bírsággal sújthatják, vagy bírósági útra terelődhetnek az ilyen ügyek, de várhatóan a kórházak inkább megegyeznek majd peren kívül, vagy megpróbálják elkerülni az ilyen eseteket, mert nem akarják majd, hogy bíróság elé citálják őket - mondta az [origo]-nak Ürmös Andor, a minisztérium főosztályvezető-helyettese.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!