A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Van kórház, ahol már mától adnak számlát

Vágólapra másolva!
A győri Petz Aladár kórház távozó betegei csütörtöktől megtudhatják, hogy mennyibe került a kezelésük. A következő napokban 63 kórháztól lehet majd  számlát kérni. A program beindítói szerint az embereknek jót tesz, ha tudják, hogy az adókból és járulékokból mennyit költöttek rájuk.
Vágólapra másolva!

A következő napokban legalább 63 kórház új szolgáltatással engedi haza gyógyult fekvőbetegeit. Aki kéri, megkaphatja a számlát, amin rajta lesz, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mennyit utalt a kórháznak az ő kezelésére. Az összeget természetesen nem kell kifizetni, a számla csak tájékoztatásra szolgál. Hamarosan a rendszer még modernebb lesz, és részletes számlát is lehet majd kérni, melyben a reggeli zsömlétől az elhasznált katéterek áráig pontosan láthatja a beteg, hogy mennyibe került meggyógyítása. Egy májátültetés például négymillióba kerül, a mandulaműtét 64 ezer, míg egy szürkehályog-műtét 160 ezer körül van. A program elindítói szerint nem árt ezekkel az összegekkel szembesíteni a betegeket. A rendszert néhány évvel ezelőtt vezették be Németországban, míg Svájcban minden egyes étkezés után hozzák a számlát a betegnek.

Megmutatják mennyibe kerül a vizit

A győri Petz Aladár kórházban az elsők között vezették be a számlázási rendszert. A programban részt vevő legtöbb intézmény egy-két héten belül indítja el a szolgáltatást, de a győri kórházban már csütörtök reggel óta működik a számlanyomtató. Igaz, Bugovics Elemér főigazgató azt mondta az [origo]-nak, hogy még egy beteg sem kérte a számlát, "bár még nem is nagyon tudnak róla" - tette hozzá.

A számlázási program egy kísérlet, melyet az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kezdeményeztek. Az ötletet még másfél évvel ezelőtt, Csehák Judit minisztersége alatt kezdték kidolgozni, Kökény Mihály mostani miniszter pedig január végén jelentette be, hogy kísérletképpen hamarosan indul a rendszer. Az OEP levelet írt mind a 170 magyarországi kórháznak, eddig írásban 63 jelezte, hogy részt akar venni a programban. A résztvevők között két megyén kívül az ország minden részéről jelentkeztek különböző intézmények, szakkórházaktól a nagy megyei intézményekig. Az OEP egy programot telepít az ottani számítógépekre, és ennek segítségével nyomtatják a listákat. A költségeket eddig is összeírták a kórházak.

Ajkay Zoltán, a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a kórházak örülnek a rendszernek. "Úgy tűnik, hogy a társadalom egy része nem érzékeli, hogy az egyik alapvető szociális jog sérül, ha nincs elég támogatás az egészségügynek." Az elnök szerint most majd mindenki láthatja, hogy milyen drága az egészségügy fenntartása. Ajkay szerint fontos, hogy a betegek lássák, hogy a kórházaknak például nem jár tb-támogatás a gyógyszerek után. Úgy véli, hogy jobb lenne, ha minél hamarabb tételes számlákat adnának a kórházak.

Bugovics Elemér, a győri kórház főigazgatója szerint az új rendszer azért is hasznos, mert így egyértelművé válik, hogy szinkronban van a teljesítményjelentés és a finanszírozás. Vagyis kiderül, hogy a kórház csak arra kér pénzt az OEP-től, amit el is költött a betegekre.

Az OEP a héten közzétett vizsgálata szerint ugyanis a kórházak harmada többet számláz a pénztár felé, mint amennyit valóban elköltenek. A jelentés szerint általában súlyosabb kórról tájékoztatják az OEP-t, mint amivel valóban gyógyították a beteget. Bartucz Attila, az OEP szóvivője azonban úgy véli, hogy a számlaadásnak nincs köze a kórházak csalásaihoz, mert ez az elszámolás a beteg felé történik, míg az OEP felé ugyanabban a rendszerben kell elszámolniuk a kórházaknak, mint eddig.

Az OEP szerint ezért elsősorban a betegek tájékoztatása miatt fontos a számlázás. "Ha látják a betegek, hogy mennyit költött a társadalom gyógyításukra, látják, hogy adójukon keresztül már fizetett, és talán a hálapénzt sem akarnak adni ezek után" - mondta az [origo]-nak Bartucz Attila.

A rendszer a gyógyszertárakban már 1994 óta működik, a vásárlók ugyanis olyan számlát kapnak, melyen szerepel az is, hogy mennyi a gyógyszer teljes ára a tb támogatása nélkül. A kórházi számlázás egyelőre csak kísérlet, annak se a kiadása, se az átvétele nem kötelező senkinek. Hosszú távon, lehet, hogy általános gyakorlat lesz a magyarországi kórházakban, de erről csak később döntenek.

Magyari Péter

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!