Diszkrimináció elleni perek sora várható

Vágólapra másolva!
Számos pert terveznek indítani a jogvédők az elkülönített cigány tanulók vagy a pszichiátriai betegek védelmében a közelmúltban életbe lépett esélyegyenlőségi törvény alapján - írja a Népszabadság. A lap szerint a Háttér Társaság a Melegekért a homoszexualitást elítélő református állásfoglalás, a Társaság a Szabadságjogokért pedig elsősorban a pszichiátriai betegek jogaiért indít várhatóan pereket.
Vágólapra másolva!

A Háttér Társaság a Melegekért egyesület már korábban jelezte, hogy az esélyegyenlőségi törvényben biztosított lehetőséggel élve bíróság előtt kívánja érvényesíteni a hátrányos megkülönböztetés tilalmához való jogot a homoszexualitást elítélő református állásfoglalás miatt. A lap által megkérdezett többi emberi jogi szervezet is perekre készül. A Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője, Pelle Andrea szerint szervezete elsősorban a pszichiátriai betegek jogainak érvényesítését várja a törvénytől - írja a Népszabadság.

Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport vezetője úgy gondolja, a törvény ebben a formájában alkalmatlan a nők esélyegyenlőségének elősegítésére, de azt reméli, hogy a várható próbaperek meggyőzik arról, hogy legalább részben alkalmazható a jogszabály.

Bodrogi Bea ügyvéd, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda munkatársa szerint a törvény erénye, hogy pontosan tisztázza a hátrányos megkülönböztetés fogalmát, és egyaránt fellép a közvetlen és a közvetett diszkrimináció ellen. A jogvédő iroda ennek hiányában eddig nem tudott pert indítani az elkülönített roma osztályok és iskolák felszámolása érdekében, de a törvénnyel elhárult ennek az akadálya.

A lapnak nyilatkozó ügyvéd úgy véli fontos még, hogy megfordul a bizonyítási teher. Például ha egy romát nem engednek be egy szórakozóhelyre, akkor nem neki kell azt bizonyítani, hogy származása miatt nem engedték belépni, hanem a mulató tulajdonosának azt, hogy milyen más okok miatt döntöttek így. A romának csak azt kell igazolnia, hogy valóban a helyszínen járt, és valóban megakadályozták belépését.

Az egyenlő bánásmód követelményének érvényesülését országos hatáskörű szerv ellenőrzi, amely jövő év elejétől működik. Az emberi jogi szervezetek addig csak a bíróságokhoz fordulhatnak panaszukkal - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről