Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Meghallgatták a koronatanút<br/>

Vágólapra másolva!
Hat órán keresztül hallgatták meg tegnap az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói Deésy Gézát. A kazettabotrány önmagát is feljelentő koronatanúja részletesen beszámolt az általa rögzített megbeszélés részleteiről. A Népszava tegnap átadta a nyomozó hatóságnak azt a minidisc berendezést és lemezt, amelyre az ominózus felvételt eredetileg rögzítette Deésy. Az eredetiről másolt kazettát a lap már korábban átadta a Legfőbb Ügyészségnek.
Vágólapra másolva!

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozói hétfőn több mint hat órán keresztül hallgatták meg a kazettaügy koronatanúját, Deésy Gézát.

Mint ismert, a Népszava küldte el a Legfőbb Ügyészségnek azt a hangkazettát, amelyen a Deésy által rögzített megbeszélés hallható. Ezen - a koronatanú állítása szerint - a Torgyán Attilának, a földművelésügyi miniszter fiának szánt hárommillió forint kenőpénz célba juttatásának körülményeiről beszéltek a részvevők: Deésy mellett cégtársa az Agropark Kht.-ban, Mittelmayer Ferenc, az Agrárinnovációs Kht. részéről Mittelmayer Ferencné, valamint a cég gazdasági igazgatója, Sipter Ferenc, illetve Benczéné Tóth Judit ügyvéd, az ÁPV Rt. felügyelőbizottságának kisgazdapárti delegáltja. A lap bejelentése mellett önmagát is vádoló feljelentést tett az ügyben Deésy Géza. A Fővárosi Főügyészség pénteken a feljelentés kiegészítését rendelte el, s ennek teljesítésével az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságának nyomozó főosztályát bízta meg. Az ügyészség konkrét instrukciókat adott és kiemelten kezeli az ügyet. A rendőrség a zárt nyomozati szaknak minősülő vizsgálat során elsőként Deésyt hallgatta meg. Úgy tudjuk, a napokban megkeresik a rögzített megbeszélés többi résztvevőjét is.

Deésy Géza megerősítette tegnapi meghallgatásának hírét, de részleteket nem kívánt elárulni. Annyit azonban elmondott: a nyomozók korrekten és lelkiismeretesen jártak el az ügyben. Lapunk más forrásból úgy értesült, hogy a koronatanú minden részletre kiterjedő "vallomást tett". Beszélt az Agrárinnovációs Kht. szerinte kétes ügyleteiről, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban általa tapasztalt visszásságokról, ennek okairól, Torgyán Attiláról, Szabadi Béláról és Torgyán Józsefről is. Részletesen beszámolt a Népszavában már közölt beszélgetés létrejöttének körülményeiről.

A nyomozó hatóság megkeresésére a Népszava tegnap átadta az Országos Rendőr-főkapitányságnak azt a minidisc berendezést és lemezt, amelyre az ominózus felvételt eredetileg Deésy Géza, a kisgazda kazettabotrány önmagát is feljelentő koronatanúja készítette. A minidisc lemezt és a berendezést Deésy a hét végén biztonsági okokból adta át megőrzésre a Népszavának. Mint ismert, a discen hallható felvételt tartalmazó magnókazettát a Népszava már egy héttel ezelőtt átadta a Legfőbb Ügyészségnek, ennek nyomán indult el a hatóság vizsgálata. A szervezett bűnözés elleni osztály nyomozói az eredeti discet és a berendezést lezárt, lepecsételt borítékban vették át, és információink szerint haladéktalanul eljuttatják a szakértőkhöz.

Az eredeti minidisc felvételen egyébként további, több mint harmincpercnyi hanganyag található arról a 2000 májusában lezajlott találkozóról, amelynek témája hárommillió forint kenőpénz Torgyán Attilához történő eljuttatása volt. A felvétel eddig ismeretlen részéről a Népszava akkor értesült, amikor a hét végén a kazettát és a berendezést Deésy Gézától megkapta. Ugyanakkor ismét meggyőződhetett róla, hogy az ügyészségnek átadott kazettán lévő felvétel vágatlan, egységes és összefüggő egész, mentes mindenféle manipulációtól. Az eddig nem ismert, több mint 30 perces felvétel még Benczéné Tóth Judit és Sipter Ferenc érkezése előtt készült, a másik három részvevő egymás közti beszélgetését tartalmazza.

A Der Standard című bécsi lap hétfőn Sötét felhők a magyar koalíció felett címmel, A jobboldali populista Torgyán körüli botrányok szorongatott helyzetbe sodorják a kormányt alcímmel közölte hétfőn budapesti tudósítója, Gregor Mayer cikkét. A szerző úgy látja, hogy a kormányzás fő ereje, a polgári konzervatív Fidesz egyre nehezebben nyeli le kisebbik koalíciós partnere, a jobboldali populista FKGP Torgyán József pártelnök vezetése alatti kalandjait, s a Népszava című lapban Torgyán Attila megvesztegetéséről közölt "bizonyítékok" az idősebb Torgyán számára a mezőgazdasági minisztérium élén betöltött tisztségének végét jelentheti. A kisgazda minisztériumokban káosz és hozzá nem értés uralkodik, s idővel egyre gyakrabban merült fel a korrupció gyanúja, különösen a mezőgazdasági támogatások, a vidékfejlesztés és a környezetvédelem terén - írta Mayer, s részletesen ismertette a nagyobb feltűnést keltő ügyeket egészen a Népszavában múlt héten közölt cikkig.

(Népszava)

Ajánló:

Korábban:

(2001. február 5.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről