Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Vita egy VII. kerületi iskolaigazgató leváltásáról <br/>

Vágólapra másolva!
A VII. kerületi önkormányzat MSZP-SZDSZ többsége a képviselő-testület pénteki, részben zárt ülésén, fegyelmi tanácsként eljárva, azonnali hatállyal visszavonta a Kertész utcai iskola igazgatójának megbízatását, egyúttal megbízott vezetőt nevezett ki az intézmény élére. Az igazgatót pénzügyi visszaéléssel vádolják.
Vágólapra másolva!

Haller Gyula, a Fidesz-MDF-FKGP frakcióvezető-helyettese elmondta: felháborítónak, ürügynek tartják a fegyelmi eljárás során az igazgatóval szemben megfogalmazott legfontosabb vádat. Azt rótták fel ugyanis az egyébként Vácott szocialista képviselőként tevékenykedő igazgatónak, hogy tavaly ősszel nem osztotta ki a diákoknak a kerület által biztosított, személyenként 3 ezer forintos tankönyvvásárlási támogatást.

Az ellenzéki politikus egy, az igazgató által a polgármesterhez írt levél alapján a valódi okot abban látja, hogy az igazgató nem teljesítette a szocialista polgármester kérését. A levél szerint a polgármester "előbb szép szóval, majd kényszerítő fenyegetésekkel arra igyekezett rábeszélni" az igazgatót, hogy két ismerősét helyetteseként alkalmazza. A fideszes politikus hangsúlyozta: a polgármester a zárt ülésen sem cáfolta ezt a vádat.

Haller Gyula szerint az ügy a kerületi intézmények vezetőinek megfélemlítésére alkalmas, azt jelzi számukra, hogy aki nem teljesíti a kéréseket, az így jár.

Gergely József, az MSZP frakcióvezetője visszautasította az ellenzéki vádakat. Elmondta, hogy az iskolában lefolytatott vizsgálat hiányosságokat tárt fel a pedagógiai-szakmai munka és a gazdálkodás terén. Kiderült az is, hogy több tanárnak, köztük az egyik igazgatóhelyettesnek sincs meg a törvényben előírt képesítése. A frakcióvezető közölte: a vizsgálat megállapításai szerint az igazgató túllépte az önkormányzat által előirányzott költségkeretet. Elmarasztalta a vizsgálat azért is, hogy a kerület által a gyerekek részére biztosított 3 ezer forintos beiskolázási tankönyvtámogatást nem osztotta szét, hanem más célokra költötte.

Gál György, az SZDSZ frakcióvezetője szintén ez utóbbit minősítette az igazgató legsúlyosabb hibájának. Hozzátette: szerintük ez ügyben felelősség terheli az oktatási területért felelős alpolgármestert és a polgármesteri hivatal oktatási részlegét is. Emiatt a politikus a testület soron következő ülésén interpellációban vár választ arra, hogy miért csak a tanév végén került felszínre ez a probléma. A frakcióvezető érthetetlennek nevezte azt is: ha a most feltárt hiányosságok egy része bizonyíthatóan már korábban is megvolt, akkor tavaly miért javasolták az igazgató vezetői megbízatásának meghosszabbítását 5 évvel.

Gál György megjegyezte: nem tudja elképzelni a polgármesterről, hogy zsarolással akarna bárkit is valahol alkalmaztatni. Szabó Zoltán szocialista polgármester eddig nem reagált a történtekre.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről