Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Az MFB saját ingatlana lett a fedezet

Vágólapra másolva!
Egy alcsútdobozi vendéglátó-ipari kft. több százmilliós hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól, holott jelentős vesztesége volt, és a kölcsön fedezetéül ajánlott ingatlan sem az övé - tudta meg a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) leváltott vezetése korábban már ítélt meg úgy milliárdos nagyságrendű hitelt, hogy a bank igazgatóságától felmentést kért a hitelbírálati és fedezetértékelési szabályok alól - emlékeztet a lap. Hasonlóan járt el az alcsútdobozi kft ügyében is, ahol egy fogadó panzióvá való bővülését finanszírozta a pénzintézet. A beruházásra 428 milliós hitelkeretet kapott a cég az MFB-től úgy, hogy saját erőt és ingatlanfedezetet nem tudott felmutatni. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy a hitel fedezetéül elfogadott ingatlan ráadásul a bank tulajdona.

A cég 2001-ben kapta meg a hitelkeretet a banktól, annak ellenére, hogy a 2000. évi mérlege jelentős veszteségről tanúskodott.

A pénzintézet cenzúrabizottsága a társaság második hitelkérelmét (341 millióról) már visszautasításra javasolta. Ennek ellenére a korábbi 428 milliós összeget kiegészítették a kért 341 millióval. Majd a kft. újabb kölcsönigénnyel fordult a bankhoz, ezt azonban már nem utalták ki. A beruházás mind a mai napig nem készült el - írja a Népszabadság.

A Magyar Hírlapnak nyilatkozó Várhegyi Gábor (a kft. ügyvezetője) szerint csak véletlen, hogy alcsútdoboziként kapta meg a hitelt. "Én évtizedek óta nem élek Alcsúton, ennek ehhez semmi köze" - idézte a lap Várhegyit.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről