A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Alvószámlák: beperelte az államot egy pécsi egyetemi oktató

Vágólapra másolva!
Beperelte a magyar államot a napokban az a pécsi egyetemi oktató, aki többszöri jogos követelése ellenére sem érte el, hogy kifizessék az úgynevezett svájci alvószámlák tulajdonosainak, illetve örököseiknek járó pénzt. Ezt az oktató maga jelentette be csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Jogi képviselőmmel hagyatéki igény címen kezdeményeztem polgári peres eljárást, az első tárgyalási nap várhatóan június 19-én lesz a Pesti Központi Kerületi Bíróságon - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő férfi, megjegyezve: az ő néhai nagyapjának testvére nyitott számlát egy svájci bankban. Utalt rá, hogy olyan számlákról van szó, amelyeket magyar állampolgárok nyitottak a II. világháború vége előtt Svájcban, ám azokon 1945 után nem volt kimutatható forgalom.

Az 1973-ban megkötött svájci-magyar vagyonjogi megállapodás arról rendelkezett, hogy a háború után államosított svájci javakért Magyarország 1,8 millió frank kárpótlást fizet. A tartozást 325 ezer frankkal csökkentette Svájc, mivel ennyit tett ki a magyar állampolgárok nevén lévő alvószámlák betéteinek összege. Ebből az oktató álláspontja szerint az következik, hogy ezt a pénzt magyar államnak kell kifizetnie.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!