Vágólapra másolva!
Nem érez sem elégtételt, sem kárörömöt Gyurcsány Ferenc lemondása után Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök. Szerinte a lemondás emberileg nehéz helyzet, és Gyurcsány sem élhette meg jól. Előre hozott választásokat szeretne, és nem érti, az MSZP és az SZDSZ miért nem hagyja ezzel megújulni az országot. Ha mégsem lesz választás, Bokrost tartja a legalkalmasabb rendcsinálónak. Telefoninterjú a korábbi kormányfővel.
Vágólapra másolva!

A 2004 augusztusi MSZP-kongresszuson önnek másfél évvel a választás előtt kellett távoznia, és Gyurcsány Ferenc vette át a helyét, aki a hétvégén hasonló körülmények között mondott le. Jelentett ez önnek bármiféle elégtételt?

- Miért lenne nekem ez elégtétel? Én azt gondolom, hogy Gyurcsány ezt rosszul élte meg, bár tényleg nagyon sokat hibázott. De nem elégtétel, mert réges-rég nem foglalkoztat ez a része a dolognak. Az sokkal inkább, hogy mi lesz a következő hónapokban és években. Komolyan mondom, és aki ismer, az tudja, hogy nekem ez nem elégtétel, és nincs bennem bosszúvágy sem, belőlem az ilyen tulajdonságok hiányoznak. Talán ezért nem vagyok igazán jó politikus.

Ön hogy élte meg ezt a szituációt négy és fél évvel ezelőtt?

- Ez annyira elmúlt már, hogy nem érdemes vele foglalkozni, inkább azzal törődjünk, ami most van. Én túltettem magam ezen. Nyilván érthető, hogy emberileg nem éltem meg könnyen, mert tényleg úgy hittem, hogy sok minden rendben van. Nyugodt lelkiismerettel mondhatom, és bármilyen statisztikát meg lehet nézni, hogy a gazdaság állapota 2004-ben nem volt rossz. Az akkori népszerűségemmel pedig most az első három között lennék. Persze tudom, hogy akkor nem volt világgazdasági válság.

Mit gondol Gyurcsány lemondásáról?

- Ezt a lépést hamarabb meg kellett volna tenni. A miniszterelnök azzal tett volna jót az országnak, ha 2006 végén, a 2007-es költségvetés elfogadása után lemond. Sőt, a baloldalnak és a saját személyének is. Ezt elmulasztotta, így viszont most már elég későn került sor erre az átmeneti lemondásra vagy konstruktív bizalmatlansági indítványra. Szerintem sok eredményt nem lehet ettől várni, de még mindig sokkal jobb, mint ha nem tette volna meg.

Akkor is késő, ha sikerül az SZDSZ-szel együtt új miniszterelnököt jelölniük és elfogadtatniuk?

- Ha korábban mond le, akkor lett volna még a választásokig durván három év. Most csak egy év van hátra, ezalatt nem lehet csodát tenni. Ennyi idő alatt nem lehet azokat a változásokat keresztülvinni, amelyekre szüksége volna az országnak - bármilyen kiváló ember lesz is az új miniszterelnök.

Már ismert a lehetséges kormányfőjelöltek neve, ön kit tartana a legjobb választásnak?

- Ahogy a jelöltek névsorát ismerem, kitűnő emberek vannak köztük. Én Surányit preferálnám, de a másik két emberrel sincs semmi baj. De nézzük meg, minek van realitása, mit lehet a mostani helyzetben várni az új kormánytól: hogy szavahihető, hiteles, megbízható legyen. Hogy egyfajta nyugalmat árasszon mind a magyar lakosság, mind külföld felé. Ha ezt a hitelességet tudja sugározni, akkor sokat javíthat az új kormány Magyarország helyzetén.

Ez viszont még kevésnek tűnik ahhoz képest, hogy most a válság kezelése a legsürgetőbb feladat.

- Ezért mondom azt, hogy már kevés az idő a szükséges lépések megtételére. A reformoknak van egy technológiájuk: kell egy koncepció, ezt megfelelő körben, szakemberekkel át kell beszélni, kitenni a közvélemény próbájának, közben ezzel párhuzamosan már dolgozni professzionálisan a részleteken. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy olyan kérdésekben, mint az egészségügy vagy a nyugdíjrendszer átalakítása, ezt a folyamatot egy év alatt végig lehet vinni, úgy, hogy még hatása is legyen. Ez így naivitás. Ha lesz új kormány, egy dolgot lehet elvárni: hogy a szükséges gazdasági rendcsinálás megtörténjen. Hogy a gazdasági fizetőképesség szempontjából is biztonságos legyen a helyzet, amivel nyugodtan át lehet menni a következő, a reformok időszakába. Ehhez pedig kellenek a megszorítások és az adórendszer korrekciója.

Egy adóátrendezési tervet már bejelentett idén a Gyurcsány-kormány, amire az elemzők azonnal azt mondták, hogy kevés.

- A mostani elképzelés az adórendszer átalakítására valóban nem szerencsés, mert száz helyen nyúl hozzá a rendszerhez. Így a végén senki nem tudja, merre akar orientálni. Néhány alapvető elemhez kellene hozzányúlni. Eközben a kiadási oldalon pedig szigorú pörölypolitikát folytatni, ami bizony kell, hogy érintse a köztisztviselőket és általában az embereket is, akiknek ez nagy problémát fog jelenteni. De mégis meg kell tenni.

Több szocialista és SZDSZ-es képviselőtől hallottam azt az elmúlt napokban, hogy azért Surányi a jó választás, mert azonnal jó hatással lenne a forint árfolyamára. Ezzel egyetért?

- Ahogy mondtam, senkitől nem lehet csodát várni, Surányitól sem, és Bokros Lajostól sem, akinek a neve sajnos nem is jött szóba, mert néhány pártban ellenérzések vannak vele szemben. Maradjunk Surányinál! Tőle azt lehet várni, hogy ismerik, két ciklusban volt kitűnő jegybankelnök, biztos, hogy a piacokra ez megnyugtató hatással lenne. De hogy megválasztása esetén a forint rögtön elkezd erősödni - ezt nincs ember, aki meg tudná mondani.

Ön szerint mi lenne akkor a legjobb megoldás?

- Szerintem a köztársasági elnöknek teljesen igaza van: tartós, perspektívikus, megbízható megoldást az előre hozott választás jelentene. Az lenne a valódi megoldás, ha lenne választás, majd egy erős, megbízható, kellő többséggel rendelkező kormány tudna döntéseket hozni. Mert bármilyen kormány lesz - vezesse akár Orbán Viktor vagy más a jobboldalról -, a szükséges reformlépéseket nem tudja elkerülni. Itt most nem arról van szó, hogy az egyik párt reformpárti, a másik meg nem, így az időveszteség nélküli megoldás a választás.

Az MSZP és az SZDSZ viszont, úgy tűnik, hogy ezt mindenképpen el akarja kerülni.

- Látom a parlamenti erőviszonyokat, és látom, hogy a szocialisták és az SZDSZ valóban mindenáron az utolsó pillanatig ki akarja élvezni a hatalmat. Zárójelben megjegyzem, én, aki ezt próbáltam, hogy nincs akkora élvezet benne. Ennek azért nincs értelme, mert az idő nem nekik dolgozik. Akkor lenne értelme, ha ez alatt az egy év alatt annyit nőhetne a népszerűségük. A választásokkal viszont hamarabb kezdődhetne az a megújulás, amire nem csak az országnak, de mindkét pártnak szüksége lenne. Ha viszont az utolsó pillanatig ki akarják használni az időt, akkor komoly, higgadtságot és előrelátást mutató, nem pedig pillanatonként változtatott álláspontot képviselő kormány kell.

Ha jól értem, akkor ön szerint legjobb az előre hozott választás, ha mégsem, akkor Bokros Lajos kormányfővé választása, de ha ez sem jön össze, mert nem támogatják elegen, akkor Surányi?

- Kicsit szarkasztikusan azt mondanám, nem kellene a Surányit erodálni ebben a helyzetben. Mert lehet, hogy egyszer egy jó magyarországi miniszterelnök lenne belőle normális körülmények között, euróval, reformokkal. Tudom, hogy Bokrosnak az a híre, hogy olyan, mint elefánt a porcelánboltban, de azt mindenki elismerte, hogy a nevéhez köthető intézkedéssorozattal - még ha az Alkotmánybíróság vissza is vonta néhány rendelkezését - rendet csinált a gazdaságban. Ha tényleg új kormány lesz, új miniszterelnökkel, egy évre, akkor rendcsinálás kell. És ebben Bokros Lajos kiváló.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről