A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Aki a legkevésbé égette meg magát - Szili Katalin lehetőségei

Vágólapra másolva!
Szili Katalin a szombati MSZP-kongresszuson bejelentette, hogy lemond a parlament elnöki posztjáról, és mindenféle tisztség vállalása nélkül a baloldal megújításán fog dolgozni. Egyelőre nem világos, mik a hosszútávú tevei, és ugyan előnyt kovácsolhat abból, hogy a Gyurcsány-korszakban belső ellenzéki volt, de saját politikai kudarcait is cipelnie kell magával.
Vágólapra másolva!

A nyilvános szereplésein csendes, higgadt Szili Katalin mindig is az MSZP egyik legnépszerűbb politikusa volt, és ugyan a Századvég-Forsense június felmérése szerint az utóbbi három hónapban az ő megítélése is sokat romlott (a másodikról a nyolcadik helyre szorult vissza a listán), de még így is ő a legkedveltebb a meghatározó szocialista arcok közül.

Az egyik legmagasabb közjogi méltóságnak számító házelnöki posztról való lemondását azzal indokolta, hogy a baloldal megújításáért akar dolgozni. Bár hangsúlyozta, hogy semmilyen pozíciót nem akar magának, ez a lépés lehetőséget adhat számára ahhoz, hogy markánsabban politizáljon. Hogy milyen hosszútávú tervei vannak, azt egyelőre nem tudni. Szombaton arra az újságírói kérdésre, hogy pályázik-e a miniszterelnök-jelöltségre, csak megismételte, hogy nem vállal semmilyen posztot.

Jelenleg mindenesetre azon kevés meghatározó szocialista politikus közé tartozik, akik a legkevésbé égették meg magukat a Gyurcsány-korszakban. Szili parlamenti elnökként távol tartotta magát a napi politikai vitáktól, és nem volt közvetlen részese a vitatott reformtörekvéseknek és kudarcot vallott kormányzati intézkedéseknek sem.

Ráadásul közismerten rossz viszonyban volt Gyurcsánnyal, akivel még miniszterelnökké válása előtt összekülönbözött. Sokan felkapták a fejüket például arra, hogy Szili 2003 őszén úgy kommentálta a Gyurcsány egyik ingatlanügye miatti politikai támadásokat, hogy "mindaddig, amíg a párt nem szabadul meg a nómenklatúrájától", addig ilyen ügyekkel szembe kell nézni.

Szili azt sem rejtette véka alá, hogy nem tetszik neki a Gyurcsány-kormány tevékenysége. 2007 novemberében több helyen is nyilatkozott arról, hogy szerinte a kormány politika zsákutcába vezet, és maga ellen fordított minden társadalmi csoportot.

Közben azonban saját politikai karrierjében is kénytelen volt kudarcokat elkönyvelni. 2005-ben hiába próbálkozott meg a köztársasági elnökséggel, saját pártja végül nem tudott elegendő többséget szerezni ehhez a parlamentben.

Legutóbb pedig saját hátországában, Pécsett szenvedett el súlyos vereséget a májusi időközi polgármesterválasztáson. Mindössze a voksok egyharmadát sikerült megszereznie. Ez riasztó lehetett számára, Pécsett ugyanis 1994 óta mindig győzni tudott egyéni képviselőjelöltként, így minden bizonnyal ez az élmény is dolgozott benne akkor, amikor meghozta szombaton bejelentett döntését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!