A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Csáberejében bízva építkezne Szili

Vágólapra másolva!
Meglepetést okozó bejelentése óta nem sok minden változott a házelnökségről távozó Szili Katalin életében, de szeptemberig még amúgy is kitölti napjait a protokoll. Ismerői szerint azonban amint megszabadul a hivatali béklyóktól, ismét elemében lesz, mert ő az a típus, aki "tényleg odamegy az emberekhez". Állítólag bográcsozás közben is kiválóan politizál, de kérdés, hogy pusztán beszélgetésekkel sikerül-e elérnie célját, a baloldal megújítását.
Vágólapra másolva!

Drukkolt a parlamenti focicsapat meccsén, műemlékeket látogatott, kiállítást nézett Esterházy Antal kíséretében, fogadta a szerb miniszterelnököt és a Bundestag elnökét, konferenciát nyitott meg, és részt vett a parlamenti elnök asszonyok 5. világtalálkozóján Bécsben - sűrű volt Szili Katalin házelnöki programja július 4-óta, amikor az MSZP kongresszusán bejelentette, hogy le fog mondani az Országgyűlés elnöki tisztségéről szeptember 14-én, az első parlamenti ülésnapon.

"Az elnök asszony az utolsó pillanatig úgy dolgozik, mint eddig, minden előre egyeztetett programnak és meghívásnak eleget tesz" - közölte az [origo]-val Hottó István, a házelnök személyi titkára, aki szerint ez gyakorlatilag mindennapos elfoglaltságot jelent Szili számára. Egyelőre nem is történt látványos lépés abba az irányba, amelyet Szili kijelölt a maga számára a kongresszusi bejelentéskor. A szocialista politikus akkor kijelentette: a jövőben a baloldal újjáépítésén szeretne munkálkodni.

"Neki az utolsó pillanatig meg kell felelnie a házelnöki tisztséggel járó kötelezettségeknek, utána kezdődik az új szakasz" - mondta Baja Ferenc, Szili pécsi kampányfőnöke, aki szerint a kettő egyébként is nehezen lenne összeegyeztethető. Részleteket nem árult el arról Szili a bejelentése után, hogyan, milyen eszközökkel próbálná keresztülvinni a baloldal megújítását. "Erről nem beszélni kell, hanem csinálni" - indokolta a hallgatást Baja az [origo]-nak. (Szerettünk volna beszélni Szili Katalinnal politikai terveiről, de személyi titkára azt közölte, hogy nem elérhető.)

Szili szerint "idő van"

Arról már többet lehet tudni, hogy milyennek képzeli el Szili az új baloldalt. Július 11-én megjelentetett egy írást a Népszabadságban "Idő van!" címmel, amelyben programszerűen kifejtette politikai elképzeléseit a piaci versenyről, a foglalkoztatottság javításáról, versenyképességről, államháztartási reformról, állami szerepvállalásról, nemzetpolitikáról és európai integrációról. Az írásban Szili bírálta az MSZP-t azért, mert szerinte nincsen "baloldali, a munkavállalók értékrendjén alapuló, a társadalom jövőjét meghatározó, koherens stratégiája". Szili szerint olyan politika kell, "melynek nem a profit maximálásának elősegítése a kizárólagos célja, hanem a természeti erőforrások - gyakorlatilag lassan korlátlan - felhasználásán alapuló piacgazdaság szociális és ökológiai korlátok közé szorítása".

Szili azt mondta: a baloldal újjáépítésén anélkül szeretne munkálkodni, hogy bármilyen tisztséget vállalna a pártban, mert példát szeretne mutatni arra, hogy nem a pozíció a fontos. Az [origo]-nak nyilatkozó szocialista politikusok egyetértettek abban, hogy Szili tisztség nélkül is sokat tehet a baloldal megújításért. "Informálisan is meglehetősen sokat lehet tenni. Neki olyan az ismertsége és elismertsége, hogy nagyon sok mindent tehet a kampányban, kampánykörutakon" - mondta Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja. Gonda Tibor, Pécs nemrég leköszönt szocialista alpolgármestere szerint Szili "hiteles személyiség", akinek van "mozgósító ereje", így képes lehet komoly eredményeket elérni akár tisztség nélkül is.

A civil kapcsolatok felől kezdi majd a munkát Szili a hozzá közel álló Bókay Endre MSZP-s pécsi országgyűlési képviselő szerint. "Ő az a típusú politikus, aki tényleg odamegy az emberekhez" - jellemezte Szilit Bókay. Példaként említett egy orfűi polgárőr-találkozót, ahol mindketten ott voltak, és Szili odament a hatvan-hetven bográcsozó társaság mindegyikéhez bemutatkozni, kezet fogni. "Ha elkezdi ezt a munkát, sok emberrel fog beszélni és találkozni, járja az országot" - jósolta a szocialista képviselő. A házelnöki tisztség odahagyása többek szerint felszabadítja majd Szilit a pártpolitika számára, mert nem foglalják le többé a protokolláris kötelezettségek. "Nyugodtan érvelhet, kiállhat dolgok mellett, elindíthat kezedményezéseket, újra mozgósítani tudja a szavazókat" - sorolta Bókay.

"Ő maga egy külön intézmény"

Igaz, szerinte vannak a pártban olyanok, akik nem látták szívesen Szili lemondását a házelnöki tisztségről, mert attól tartottak, hogy "ha nem intézéményesül", csökken a befolyása, a háttérbe kerül. Bókay úgy látja: alaptalanok ezek a félelmek, mert "ő maga egy külön intézmény mint Szili Katalin", régóta van a közéletben, és népszerű. A pécsi polgármester-választás is azt mutatta, milyen sokat jelent a személye, mert vesztett ugyan, de sokkal jobb eredményt ért el, mint a párt az EP-választásokon - tette hozzá Bókay. A közvélemény-kutatások alapján Szili megítélése romlott az utóbbi időben, de még így is ő a legkedveltebb a meghatározó szocialista arcok közül.

Szili a tervei megvalósításában a népnemzeti kérdések iránt is nyitottabb, hagyományos baloldali értékek mellett kiálló szocialistákra számíthat - véli Gonda Tibor. Azt mondta: "Az MSZP-n belül nagyon sok a tisztességes baloldali, aki nem ért egyet azokkal a hivatalos irányokkal, melyeket az utóbbi időben a kormány és a frakció képviselt."

Szili egyébként eddig is lehetőségeihez képest aktívan részt vett a pécsi MSZP-s pártéletben - mondták egybehangzóan ottani politikustársai. Rendszeresen eljárt Pécsre, részt vett a megbeszéléseken, választmányi üléseken, küldöttgyűléseken, tartották a kapcsolatot - mesélte Nyögéri Lajos, a párt pécsi szervezetének elnökhelyettese és Schmidt József, az etikai és egyeztető bBizottság elnöke. Gonda Tibor szerint Szili "nagyon ügyelt" arra, hogy a helyi kapcsolatrendszere meglegyen, főként a választókörzetében, de a várospolitikai ügyekben is "mindig lehetett rá számítani".

Mosolyog a találgatásokon

Az MSZP országos olnökségének ülésein viszont nem vett részt az utóbbi időben Szili, aki nem tagja ugyan az elnökségnek, de lehetősége lenne látogatni az üléseket - mondta el a márciusban elnökségi taggá választott Bárándy. Szili visszautasította azt az ajánlatot is, hogy belépjen a párt országos választási bizottságába, amely az MSZP politikai centruma lesz a 2010-es választásokig - közölte Bókay Endre. Szerinte ugyanakkor Szili ugyanolyan munkát fog végezni, mint a bizottság tagjai, csak éppen nem akart hivatalosan tag lenni. "Anélkül vállalja az OVB-hez kapcsolódó munkát, hogy megkötné magát" - magyarázta. Bókay szerint egyébként az is közrejátszhatott Szili lemondásában a házelnöki posztról, hogy az OVB tagjaként nem viselhette volna a házelnökségi tisztséget, és ezt a feltételt teljesíteni akarta.

Szili a lemondás bejelentése utáni időszakban tagadta azokat a feltételezéseket, hogy miniszterelnök-, pártelnökjelölti vagy uniós biztosi ambíciói lennének, és azt mondta: nem gondolkodik új párt alakításában sem. Július 12-én a Kossuth rádiónak azt mondta: megmosolyogtatják ezek a találgatások. "Ha ezekbe az irányokba mentem volna, nem köszönök le a házelnökségről. Minden ilyen találgatás alapvetően sántít" - jelentette ki. A Szilihez közel álló politikusok - Bókay, Baja és Gonda - úgy látják, a leköszönő házelnök szavait komolyan kell venni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!