"Ugye nem gárdisták vagytok?" - megbélyegzéstől félnek a nyíresdűlőiek

Vágólapra másolva!
Eltűnt tyúkok, eltűnt színes tévé, eltűnt disznó, letaposott kerítés jelzi a helyiek szerint annak a családnak a jelenlétét, amelynek két tagját fogták el vasárnap egy oroszlányi gyilkosság miatt. Az áldozatot jóravaló embernek ismerték a környéken élők. A helyiek most attól félnek, őket is megbélyegzik néhány összeférhetetlen ember miatt.
Vágólapra másolva!

"Ez már nem Nyíresdűlő, ez már Chicago" - mondja kezét tördelve a 73 éves Annuska, akinek kis háza van a hétvégi oroszlányi gyilkosság gyanúsítottjainak szomszédságában. Az idős asszony 13 tyúkját és két kakasát fojtották meg szombaton éjjel, amikor néhány utcával arrébb közeli ismerősét, a 77 éves Vilit saját kertjében meggyilkolták. Háza előtt bicikli, udvarán hatalmas kutya csahol: a kert végéből jól látszik a feltételezett gyilkosok háza: a gyanúsítottak egyik testvére épp a ház előtt sétál és cigarettázik.

Annuska jól ismerte a gyilkossággal gyanúsított fiatalokat, akiket nyomkereső kutyával még vasárnap elfogott a rendőrség: a 19 éves K. J. és a 18 éves K. H. családjától állítólag évek óta retteg a Nyíresdűlő. Rajtuk kívül elfogtak a rendőrök egy 18 éves lányt és kihallgatták egy 13 éves kislány szüleit, mert a gyanú szerint ők is ott voltak a gyilkosságnál. Az idős nő hamarosan bíróságon tanúskodik az állítólagos elkövetők egyik testvére ellen, aki a gyanú szerint Annuska tévéjét lopta el nemrég.

A környékbeliek szerint a népes K. család már szinte mindenkit kifosztott a környéken, akit lehetett. "Onnan fentről először a disznót vitték el, aztán a magnót, végül a színes tévét is" - mondja egy közelben lakó férfi a család egyik szomszédjának megkárosításáról. "A kirabolt fiatal pár a harmadik betörés után elköltözött, most új emberek laknak ott" - teszi hozzá.

Annuskának is eltűnt sok mindene: a tévén kívül egy szép takaró, egyszer 10 tyúk, később 23 másik - állítja az öregasszony. A család fiataljai ráadásul állandóan letaposták a szomszédok kerítését és átjárkáltak a telkeken. Nemrég egy nyárssal szúrtak le egy környékbelit, akit több helyi szerint megpróbáltak kirabolni.

Vérnyom a szőlőlugasok között

"Hetvenkettő óta ismertem a Vilit, olyanok voltunk, mint a testvérek" - mondja a meggyilkolt bácsiról Annuska, aki szerint a 77 éves nyugdíjas bányászt mindenki jó embernek tartotta. "Szombaton este még benn voltam nála, tyúkokról, csirkékről beszélgettünk, aztán vasárnapra hallom, hogy ott találták holtan" - meséli. A férfi a helyiek szerint tojásokat árult, és néha tojással, pénzzel, kölcsönnel is segítette a szegényeket.

Az áldozat apró háza mögötti tágas udvarban, a gyümölcsfák és gondosan rendben tartott szőlőlugasok között még szerdán is látszik a földbe ivódott vérnyom, ami az öreg után maradt. Munkások járkálnak a kertben talicskával, a hozzátartozók megrendelésére takarítják ki a halott öregúr fészerét. A ház gondozásával megbízott idős szomszéd azt mondja, Vilinek sosem volt konfliktusa a környékbeliekkel. "Ha valaki nem úgy viselkedett, ahogy neki tetszik, azzal megszakította a kapcsolatát, de a gyilkosaihoz szerintem sose volt köze" - mondja. A környéken lehet félni, mert a fiatalok rendszeresen garázdálkodnak, ablakokat dobálnak - mondja: "Az én palatetőmet is eltörték már."

"Távozzanak! Most!"

A K. család két parabolaantennás apró háza a Komárom-Esztergom megyei Oroszlány legszélén, a Nyíresdűlő végén áll, a telepre bevezető földút nem is a város felé, hanem az Oroszlányból kivezető főútra visz, jó egy kilométerre a település határát jelző táblától. A környéken lepusztult és félkész házak állnak mindenfelé, amelyek inkább hasonlítanak hétvégi, mint családi házakra. Aszfaltozott út a dűlőn nincs, csak csúszós, jéggel és hóval borított földutak: a domb tetején egy birka túrja a havat, a kerítéseken túl tyúkok szaladgálnak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az áldozat háza, a holttestet a létra alatt találták meg

A K. család házához vezető úton kézzel festett piros felirat figyelmeztet: "Magánterület, belépni tilos". Bekiabálunk, erre legalább tíz fej bukkan elő a házból. "Nem mondunk semmit, a két fiú már bent van, majd a bíróság teszi, amit tenni kell" - mondja egyikük, egy asszony. "Távozzanak! Most!" - teszi hozzá nyomatékosan.

"Rémálom"

"Ezen a környéken olyan három éve kezdődtek a szörnyű állapotok" - meséli tört magyarsággal egy vékonyka asszony, már a dűlő közepén, a gyilkossággal gyanúsított fiatalok házától távolabb. "Kóbor kutyák, részeg fiatalok, gyerekek lődörögnek az utcán éjszaka, ahol közvilágítás sincs" - mondja. Ő csak azért nem fél, mert az autójuk mindig ott van, ha menekülni kéne, és állítása szerint a férje is "bátor".

A hátrányos helyzetű, többségében roma szegényeket az elmúlt években telepítették a dűlőre egy Oroszlány belvárosában lévő bérházból, amelyet az önkormányzat szociális bérlakásként használt eddig. "Az 1950-es években ez volt a város legszebb része, csak a kiváltságosok kaphattak itt lakást" - mondja egy kutyát sétáltató férfi Oroszlányban, a bérház előtt, majd hozzáteszi: "mostanra ez lett a gettó".

Az oroszlányiak által csak sárga tömbnek nevezett, függőfolyosós, óriási szocreál épület teljesen lepusztult. "Állítólag disznót vágtak benne, meg felgyújtották a parkettát" - mondja a férfi. Mostanra minden lakót kitettek, az ajtókat befalazták és tavasszal lebontják az épületet. Az épület mögötti teret övező romos házakban füstöl még néhány kémény, néhány itt lakó fát hord épp a tüzeléshez. Az egyik ház oldalán falfirka, egy nyíl, amely a térre mutat: "Rémálom".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A befalazott sárga tömb

"A Vili túl rendes ember volt"

A kutyás férfi szerint a belvárosból kitelepített emberekkel sok baj van: az áruházakban állandóan lopáson érik őket, de semmit nem tudnak tenni ellenük. Egy Nyíresdűlőn élő férfi, a meggyilkolt öreg ismerőse azt mondja: "az volt a baj, hogy a Vili túl rendes ember volt, és segített ezeknek a pirított magyaroknak. Itt felnőtt egy most 20 éves generáció, amelyik mindig csak kapta a pénzt, de sosem akart dolgozni".

A többség azt állítja, nem a cigányokkal van a baj, egy problémás család van csak a környéken. "Ezek nem is idevalósiak, Heves megyéből menekültek, mert ott is összebalhéztak a szomszédaikkal" - meséli egy a családot jól ismerő, saját állítása szerint cigány asszony. A nő annyira tart a K. családtól, hogy háromszor is kéri, nehogy megjelenjen a neve, noha be sem mutatkozott. Úgy tudja, K-ék Hevesben is meglopták a szomszédaikat, "de azok oláh cigányok voltak, kemény ellenfél, ezért menekülniük kellett".

A környékbeliek szerint a családban a családfő az egyetlen, aki dolgozik, őt a legtöbben becsületes embernek tartják és sajnálják a fiai miatt. Egy, a dűlőn lakó férfi szerint az apa a gyilkosság után azt mondta, reméli, hogy soha nem engedik ki őket a börtönből, de ha igen, "kiűzi őket" otthonról. "Az anyjuk nevelte őket ilyenre, neki az volt a tanítása, hogy ha bántanak fiam, ne hagyd magad, öld meg" - mondja egy környékbeli asszony.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Helyi asszonyok mutogatnak a gyilkossággal vádolt család háza felé

"A szemét ember szemét marad"

Danó Ibolya, az oroszlányi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője szerint a gyilkosság nagyon megrázta a helyi cigány közösséget, amelynek tagjai békében élnek együtt a helyiekkel. "Évek munkáját látom romba dőlni, és nem tudom, hogy a közösségünket hogyan lehet megóvni ettől" - mondja, noha sok, az [origo]-nak nyilatkozó helyi szerint nem számít, cigány vagy magyar volt-e a gyilkos. "A szemét ember az szemét marad, akár magyar, akár cigány" - mondja egy, az áldozatot ismerő férfi.

A rendőrség is felelős Danó szerint, mert hagyta elfajulni a helyzetet és nem lépett fel erélyes már az első tyúklopás után. A környékbeliek is arról beszéltek az [origo]-nak-nak, hogy a kihívott rendőrök többször baráti hangon, szinte haverkodva kezelték a K. családot.

A dűlőn élők szeretnék "kipaterolni" a környékről a bűncselekményekkel összekapcsolt családot. Ehhez aláírást akarnak gyűjteni. A helyi romák félnek, hogy a család miatt mindannyiukat megbélyegzik, amikor Annuska nénit faggatuk többen odajöttek, egyikük egyből azt kérdezte, "ugye nem gárdisták?"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről