Rendőrök kértek pénzt gyanúsítottak szabadon engedéséért

Vágólapra másolva!
Három XV. kerületi rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba, mert a gyanú szerint pénzt kértek azért, hogy elintézzék egy gyanúsított szabadlábra helyezését, illetve az ellene folyó nyomozás megszüntetését. A rendőröket vesztegetéssel gyanúsítják.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés gyanújával kerültek előzetes letartóztatásba azok a XV. kerületi rendőrök, akik a nyomozó ügyészek szerint gyanúsítottak szabadlábra helyezéséért, és folyamatban lévő nyomozások megszüntetéséért kértek pénzt - közölte a Fővárosi Főügyészség. A múlt szerdán elfogott és pénteken előzetes letartóztatásba helyezett három rendőrt, egy őrnagyot, egy hadnagyot és egy törzszászlóst a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly nyáron, illetve ősszel elkövetett cselekmények miatt gyanúsította meg "hivatalos személy által fontosabb ügyben kötelességszegéssel elkövetett" vesztegetéssel.

A nyomozás adatai szerint két rendőr - M. János hadnagy és S. Tibor törzszászlós - 2009 szeptemberében vette fel a kapcsolatot a kerületi rendőrkapitányságon előzetesben levő egyik fogoly - L. János - élettársával. Azt ígérték, hogy elintézik a férfi szabadlábra helyezését. A rendőrök tudták, hogy nem indítványozza az ügyészség az előzetes letartóztatás meghosszabbítását, így a L. János szabadlábra került. A rendőrök mégis átvették a pénzt az élettárstól.

Nem sokkal később a rendőrök mgkeresték az immár szabadlábon levő L. Jánost, és azt mondták, fejenként félmillió forintért azt is elintézik, hogy megszüntessék a nyomozást a férfi ellen. A megszüntető határozat megszületése után a két rendőr ezt a pénzt is átvette.

A harmadik gyanúsított P. Péter rendőr őrnagy, aki ugyanebben az ügyben kért pénzt azért, hogy elintézze L. János szabadlábra kerülését. Emellett 2009 nyarától őszéig többször kért le adatokat a rendőrségi nyilvántartásból, és kiadta azokat külső személyeknek.

A három rendőrt a múlt szerdán fogták el, múlt pénteken pedig előzetes letartóztatásba kerültek. A Budai Központi Kerületi Bíróság azért döntött így, mert álláspontja szerint a gyanúsítottak szabadlábon hagyása esetén fennáll a veszélye a bizonyítási eljárás megnehezítésének, tanúk, más gyanúsítottak befolyásolásának, okiratok eltüntetésének.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!