Magyar Nemzet: Bejegyzés alatt van Gyurcsány új pártja

Vágólapra másolva!
A bejegyzés alatt álló Demokrata Párt lehet az a politikai szerveződés, amelyben vezető tisztséget tölthet be Gyurcsány Ferenc volt kormányfő - írja a Magyar Nemzet. Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzése szerint az MSZP számára foglalták le a Demokrata Párt nevet.
Vágólapra másolva!

Demokrata Párt a neve annak a szervezetnek, amely 2011. február 13-ai közgyűlésén az MSZP-vel való összeolvadásról, illetve az ellenzéki pártból esetleg kiváló csoportokkal való együttműködésről határozott - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A napilap azt írja, hogy hozzájutott a politikai szervezet közgyűlési határozatához, amely szerint "ha a Magyar Szocialista Párt kongresszusa úgy dönt, fel kívánja venni a Demokrata Párt nevet, akkor a Demokrata Párt (...) egyesül a Magyar Szocialista Párttal, egyben hozzájárul ahhoz, hogy az egyesüléssel létrejövő társadalmi szervezet a jövőben a Demokrata Párt nevet viselje".

A Magyar Nemzet idézi a határozat másik pontját is, amely kimondja, hogy a Demokrata Párt közgyűlése egyhangúlag döntött arról is, hogy ha az MSZP-kongresszus "nem határoz a Demokrata Párttá alakulásról, és ennek eredményeképpen az MSZP néhány korábbi tagjából másik társadalmi szervezet jön létre", akkor a párt "egyesül ezzel a társadalmi szervezettel". A lap szerint a bíróság központi honlapján lévő névjegyzékben még nincsen nyoma a Demokrata Párt nevű szervezetnek, de meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy a bejegyzés folyamatban van.

Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szerda reggeli Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy az MSZP számára foglalták le a Demokrata Párt nevet, lehetőséget teremtve arra, hogy a szocialista párt átalakulása esetén nevében is jelezze az új politikai orientációt. "Ez tehát az MSZP mozgásterének növelését jelenti. Ha akar, akkor él ezzel a lehetőséggel, ha nem akar, akkor nem" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, hozzávéve, hogy az MSZP-ből egy centrumra nyitott, balközép orientációjú demokrata pártot szeretnének formálni".

Múlt hét végén Gyurcsány külföldi újságírókkal találkozva egy új párt alapítását is kilátásba helyezte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!