Tarlóst tárgyalóasztalhoz hívják a taxisok

Vágólapra másolva!
A taxisszövetség arra kéri Tarlós Istvánt, hogy ne terjessze be a jelenlegi formájában a taxirendeletet, hanem tárgyaljon előtte az érdekképviseletekkel.
Vágólapra másolva!

Az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke levélben fordult Tarlós Istvánhoz, és arra kérte a főpolgármestert, hogy a szakmai és érdekképviseletek többségi támogatása nélkül ne terjessze be a jelenlegi formájában a módosított taxirendeletet a fővárosi közgyűlésnek - erről keddre virradóra tájékoztatta az MTI-t Metál Zoltán.

A szövetség elnöke közleményében azt írta: az OTSZ véleménye szerint a beterjesztésre szánt két verzióból hiányoznak azok a garanciák és feltételek, amelyek megnyugtató módon pótolnák a jelenleg is érvényben lévő fővárosi taxirendelet súlyos hiányosságait.

A közleményhez mellékelt, Tarlós Istvánnak címzett levelében Metál Zoltán felidézte: a június 20-i közgyűlés előtt a főpolgármester nem terjesztette a testület elé a rendelettervezetet, valamint további szakmai egyeztetést szorgalmazott. Emlékeztetett: az augusztus 2-án, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) által összehívott és megtartott egyeztetésen a szakmai szervezetek és érdekképviseletek a megismert tervezettel kapcsolatban szóban és utólag írásban is jelezték aggályaikat, javaslataikat és támogatásuk hiányát.

Erre tekintettel kérte az elnök a főpolgármestert arra, hogy további szakmai egyeztetések nélkül, ebben a formájában ne tárgyalják a rendeletet. A döntést korábban nyár elejéről halasztották szeptemberre.

A rendelettervezet célja, hogy indirekt módon szabályozzák a taxik számát, kötelezővé tegyék a bankkártya elfogadását, a légkondicionáló meglétét, továbbá döntenek az egységes arculat, az egységes nappali és éjszakai maximálár vagy egységes hatósági ár bevezetéséről. A javaslatról még múlt héten is egyeztettek a taxisszervezetekkel. A vitatott kérdések között volt a rendelet hatálybaléptetési időpontja, a fix összegű tarifa mértéke, az egységes megjelenés, illetve a műszaki paraméterek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!