Senki nem mondja meg, hol tűnt el Esterházy két mondata

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

"Nem vagyok oknyomozó riporter, nem tudom pontosan, mi történt" - írja Esterházy Péter az Élet és Irodalom pénteki számában arról, hogy a Magyar Rádió kulturális műsorából kivágták azt a két mondatot, amelyben a Nemzeti Színház előadásait ajánlotta a hallgatóknak. Az író a cikkben megnevezte azt a három szerkesztőt, akik részt vettek a műsor elkészítésében, és azt írta, "valamelyiküknek munkaköri kötelessége lett volna válaszolni, sőt, már e cikk előtt illett volna engem valami hazugsággal etetni, mondjuk, hogy nem fért bele az időbe, vagy hogy nem ajánlottam konkrét műsort, és eszükbe sem jutott, hogy engem cenzúrázzanak, épp ellenkezőleg!"

Az MTVA csütörtökön már közleményt adott ki arról, hogy belső vizsgálatot rendeltek el. A hibát - amiért a közleményben bocsánatot is kértek - a Magyar Rádió szerkesztője követte el - mondta az MTVA kommunikációs vezetője az [origo]-nak pénteken, de nem akarta megnevezni, hogy pontosan ki felelős azért, hogy a Nemzeti Színház ajánlója kimaradt a műsorból. A Trendidők című műsorajánlót egy külsős cég készíti a rádiónak, az ajánló viszont a belsős gyártású Közelről című műsorban ment le. Megkerestük a külsős gyártásban készülő műsorajánló szerkesztőjét, Mucsányi Mariannát, és a rádió Közelről című műsorának szerkesztőjét, Kránitz Balázst is, de mindketten azt mondták, csak az MTVA nyilatkozhat az ügyben.

Az [origo] úgy tudja, hogy a programajánló a külsős cégtől úgy került a rádióhoz, hogy még benne volt a Nemzeti Színház ajánlója, így azt már a rádióban vették ki belőle. Esterházy Péter az ÉS-ben azt írja, ő külön szólt is a műsor külsős szerkesztőinek már a felvétel után, de az adás előtt, hogy "ha úgy adódna, hogy a nemzeti színházas ajánlásomat cenzúrázni kell, ahhoz értelemszerűen nem járulnék hozzá, és akkor az egész interjúhoz sem".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!