Pénzt kaphatunk az EU-tól a júniusi árvíz miatt

Vágólapra másolva!
Beérkezett a magyar kormány igénye az Európai Szolidaritási Alaphoz. A 8 milliárdosra becsült kárból 200 milliót fedezhetnek.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Brüsszelbe, az Európai Szolidaritási Alaphoz a júniusi árvízkárok miatti magyar kérelem - tudatta a regionális politikáért felelős biztos, az osztrák Johannes Hahn hivatala szerdán. Shirin Wheeler, Hahn szóvivője ismertette, hogy a beadvány szerint az árvíz csak rendkívül korlátozott károkat okozott Magyarországon, amelyek összértéke 27 millió euróra (8 milliárd forint) rúg. Ha a bizottság elbírálja, és jóváhagyja a magyar igényt, akkor az alap ennek 2,5 százalékát fedezheti.

Az Európai Unió Szolidaritási Alapjának (EUSZA) célja, hogy az EU jelentős természeti katasztrófák esetén válaszlépéseket tegyen, és a katasztrófa sújtotta európai területek iránti európai szolidaritást kifejezésre juttassa - írják a szervezet honlapján. Az alapot az EU a 2002 nyarán Közép-Európát ért súlyos áradásokra válaszul hozta létre. Azóta 52 esetben járt el különféle katasztrófahelyzetekben: árvizek, erdőtüzek, földrengések, viharok és aszályok alkalmával. Ez idáig 23 európai országot támogattak az alap forrásaiból, 3,2 milliárd eurót meghaladó értékben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!