A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Rég nem láttunk ennyire bizarr eseménysort, mint amilyen a megismételt bajai választást övezte. A Fidesz szerint legfeljebb a baloldali hisztériakeltés volt extrém, de 2014-nek ez csak a főpróbája volt. Az ellenzék az 50-es éveket vizionálja, szerintük a normalitáson ezerszer túlmentek a történtek, a nyertes viszont úgy van vele, ha betartják a játékszabályokat, akkor választás idején mindent lehet. Mi vár ránk a 2014-es kampányban a bajai szavazás alapján?
Vágólapra másolva!

A bajai választás minden bizonnyal a legérdekfeszítőbb volt a 2010-es választások óta. Minden volt, amit egy valamirevaló kelet-európai választáson el lehet képzelni: pörköltözés, csalás, fuvaroztatás, autós követések, vagy éppen Zámbó Krisztián helyi megfelelője. Összeszedtük a legabszurdabb jeleneteket a 32-es szavazókörből, ahol kampánycsendsértés miatt ismételték meg a választást vasárnap.

Megfigyelők

A választási kampány legfontosabb, legmisztikusabb és legnépesebb szubkultúrája a választási megfigyelőké volt, akik ha éppen nem horgoltak, akkor naphosszat követték és kamerázták a másik jelöltet, a másik jelölt kampánystábját vagy éppen a másik jelölt megfigyelőit. Baja tanyavidékén az sem számított szokatlannak, ha a gyümölcsösök közötti földutakon három-négy autó próbált követni egyet, mintha csak egy alacsony költségvetésű akciófilm-paródiára edzettek volna.

Ingyenebéd

Ha valami képes felülírni a közgazdaságtan egyik legelemibb törvényét, az a választási kampány. Vajon mikor máskor lehetne esélyük Magyarország tetszőleges pontján élő nincstelen cigányoknak Zámbó Krisztián vagy Fásy Ádám pörkölttel kísért ingyenkoncertjére, mint a választás előestéjén? Ha egy titkos ügynöknek lenne születésnapja - válaszolhatná erre Magyarország legszorgalmasabb fuvarosa. A tűzifaosztásról mint választási hajlamot katalizáló módszerről korábban is sok pletykát lehetett hallani, a mobilosztásról szóló híresztelésekkel viszont ez is új dimenzióval bővült, habár bizonyítani ezt sem tudta senki.

Tele voltak Fidesz-plakátokkal a bajai utcák Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Furgonok

Magyarországon komoly hagyományai vannak a falusi utcákon furgonokból való megafonozásnak, a Family Frost például üzleti koncepciót alapozott erre. Az azonban szintén új színt hozhat a kampánykultúrába, ha Laci bácsi rántott jégkrémje helyett egész nap az szól, hogy „ne hagyja magát megfélemlíteni! Ne hagyja, hogy átverjék és üldözzék!" Egy belvárosi irodából nézve egészen furcsa elképzelés, hogy a megafonokkal való audiális bűnözés azt a célt szolgálja, hogy támogató szavazatokat szerezzenek. A Fidesz szerint amellett, hogy a baloldal megfélemlít és üldöz, még ellepte Baját az erőszak, a rasszizmus és a hazugság is. A megafonok mellett ez sem tetszett a választási bizottságnak, mindkettő miatt megdorgálta a Fideszt.

Sztáreső

Arra is kevés példa lehet, hogy egy pár száz fős szavazókört kétszer is felkeressen a legnagyobb ellenzéki pártszövetség két vezetője. A két miniszterelnök-jelöltjelölt sem fogalmazott meg bonyolultabb kampányüzeneteket a Fidesznél, inkább elkezdtek velük passzolgatni, ami Mesterházy mozgáskultúráját ismerve inkább a smúzolásról szólt, semmint a focitudás átadásáról.

Gulyásfőzés

A borsodi Monokról érkező Szepessy Zsolt minden bizonnyal az elmúlt évek egyik legsikeresebb médiahackjét hajtotta végre, egy 1500 fős település volt polgármesterére aligha szegeződött valaha ennyi, egy órára jutó médiafigyelem. Szepessy az általa alapított Összefogás nevű pártnak a vezetőjeként rotyogtatta a gulyást a szavazóknak, sikeréhez a választási bizottság is asszisztált: hiába döntöttek már pénteken arról, hogy megtiltják a performanszát, nehezen érthető módon vasárnap 4-ig hagytak neki időt a fellebbezésre. Mégis, mi történt volna akkor, ha a fellebbezést úgy bírálják el, hogy mégis mehet a gulyásfőzés? Visszamenőleg megtartották volna? Arról nem is beszélve, hogy a tiltás ellenére sem történt semmi.

Az Összefogás párt aktivistái ingyengulyást készítettek vasárnap Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Eredményhirdetés

Szintén a szokványostól eltérően alakult a vasárnapi eredmény kihirdetése: a Fidesz zártkörű eredményhirdetéséről csak az MTI, a Hír Tv-t és az Echo Tv tudósíthatott, ahogy Zsigó Róbert mondta, egy zártkörű rendezvényen megválogatják, hogy kiket engednek be. A szerencsések előtt a polgármester már a hivatalos eredmény kihirdetése előtt bejelentette, hogy ők nyerték meg a választást. Zsigó kiugrott beszélni más újságírókhoz is, akiknek azt mondta, hogy megtelefonálták neki az eredményt, de azt nem volt hajlandó elárulni, hogy kicsoda.

A normalitáson ezerszer túlment

De vajon van ennek az egésznek jelentősége? A bajai választási rendszer a magyar demokrácia állatorvosi lova, vagy egyszerűen csak a nagy médiaérdeklődés miatt tűnik ilyen abszurdnak?
Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon a parlamenti képviselők mennyire látták elfogadhatónak ezt az egészet, normálisnak tartják-e, hogy így zajlik egy kampány ma Magyarországon, illetve elkerülhető-e, hogy országszerte eluralkodjon az őrület a jövő évi választások előtt? Vagy a bizarr jelenetsor már előszele a 2014-es eseményeknek?

„A legsötétebb ötvenes éveket idézte a bajai kampány" – röviden így foglalta össze a Baján történteket Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke. Szerinte ugyanis a sötét diktatúrára emlékeztető az a módszer, hogy az ellenzék jelöltjét egy fekete autóval követik mindenhová, mint ahogy Teket Melindával történt. A megkérdezett MSZP-s és Együtt-PM-es politikusok mind azt gondolják, hogy „a normalitáson ezerszer túlment" mindaz, ami Baján történt, de az indulatok elszabadulásáért mindannyiuk szerint a Fidesz a fő felelős.

Mindent lehet

A megkérdezett fideszesek azonban korántsem látták ilyen sötéten a helyzetet. "Ilyen típusú választások előfordulnak" – legyintett egy fideszes képviselő, aki szerint az egyetlen különbség, hogy a baloldali pártok hisztériakeltése miatt ekkora médiafigyelem fordult a választás felé. „A választás olyan, mint a sport: ha a játékszabályokat betartják, akkor azon belül lehet mindent" – vágott vissza a fanyalgóknak.

Tüntetők várták Bajnai Gordont szeptemberben Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A fideszesek szerint az is bizonyítja, hogy a baloldal tehet a hisztériakeltésről, hogy ők küldték oda a vezetőiket. A szombaton Baján kampányoló MSZP-s Szanyi Tibor szerint ő is azért ment le, mert „nagyon meg akartuk nyerni a választást". Szanyi a saját bőrén érezte a „túlhevült" kampányt, de szerinte „a Fidesz csinálta az őrületet", nem a baloldal.

„Egyáltalán nem telepedtünk rá a bajaiakra, és nem mi rémisztgettük őket" – mondta a fideszes vádra Szabó Rebeka, a PM képviselője, aki hozzátette, hogy a helyi választási bizottság el is marasztalta Zsigó Róbertet, aki a baloldalt rémisztgetéssel vádolta. A PM-es politikus szerint ugyanis a baloldalnak a pénz hiánya miatt nem maradt más választása, mint az aktivisták és a legismertebb politikusaik bevetése.

Bár a baloldal szerint a Fidesznek több pénze volt a mostani kampányra, országos választáson elképzelhetetlen, hogy ilyen sok megfigyelőjük legyen mindenhol, ez technikailag sem kivitelezhető – mondta az Origónak az egyik kormánypárti képviselő. Ezt leszámítva azonban ő sem látott sok különlegességet egy tetszőleges időközi választáshoz képest, szerinte a baloldaliak azért hangoztatták, hogy csalások voltak, mert számukra ez volt a 2014-es választás főpróbája, és ugyanezt fogják csinálni, ha azt is elvesztik. „Persze a Fidesz holdudvarától sem áll távol, ha 2002-re gondolunk" – mondta önkritikusan egy másik Fidesz-képviselő.

A megkérdezett kormánypártiak Zsigó Róbert titkolózásában sem láttak semmi különöset, szerintük teljesen bevett dolog, hogy a szavazatszámláló bizottság pártdelegáltjai rögtön jelentik az eredményt a jelölő szervezetnek. Bár az nem derült ki, hogy akkor Zsigó miért nem akarta ezt elárulni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!