A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mi az, hogy kisebbségi igazoltatása van folyamatban?

Lakatos Béla Ács polgármestere
Lakatos Béla Ács polgármestere
Vágólapra másolva!
Nem a rendőri igazoltatás, hanem annak körülményei  a szolgálati rádión elhangzott "kisebbségi vezeti az autót, kisebbségi igazoltatása van folyamatban" megfogalmazás verte ki a biztosítékot Lakatos Bélánál, Ács község polgármesterénél, aki feljelentette a rendőröket. Az Origo úgy tudja, az ügyet a Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója rendőri intézkedéssel kapcsolatos panasznak minősítette és vizsgálja. 
Vágólapra másolva!

Lakatos Béla, Ács község polgármestere az Origónak azt mondta: nem lejárató kampányt akar a rendőrség ellen, szerinte azt kellene megoldani, hogy kiszűrjék az előítéletes rendőröket az állományból.

Az Index írt arról, hogy a győri készenlétis rendőrök vitatható körülmények között léptek fel egy közúti ellenőrzésen Ácson. Egyikük a "kisebbségi vezeti az autót" leírást adta társának, míg a későbbi rendőrségi rádiós forgalmazásban a "kisebbségi igazoltatása van folyamatban" - hangzott el. A rendőrök nem tudták, hogy akivel szemben eljárnak, az történetesen a község polgármestere.

Rutinellenőrzés, rutinbírság

Nem az igazoltatással van problémám, inkább a közlésmód, az előítéletes mentalitás a rendőröktől, ami felháborít, mondta az Origónak Lakatos Béla polgármester. "Tisztában vagyok vele, hogy a rendőrök gyakrabban igazoltatnak romákat, tucatszám osztják ki a tíz, húsz, harmincezres bírságokat, mert nincs a biciklin lámpa, vagy csengő. Csak most negyvennégy ilyen büntetés van az asztalomon, és tudja hányan mernének erről nyilatkozni? Szinte senki, mert félnének a kiemelt rendőri figyelemtől."

Lakatos Béla Ács polgármestere Forrás: Origo

Amikor azt kérdeztem, miért ellenőriznek, azt mondták, fokozott ellenőrzés folyik, de más autót nem állítottak meg. Amikor közöltem velük, hogy én vagyok a község polgármestere, érezhetően meglepődtek, de nem kértek elnézést. Elkértem az azonosítójukat, és közöltem velük, hogy feljelentem őket" - idézte fel a történteket a polgármester.

Panaszként kezelik az ügyet

Az ORFK kommunikációs osztálya az Origónak azt írta: az ügyben a Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója a polgármester sajtóban megjelent állításait "rendőri intézkedés elleni panasznak minősítette, amelyet a Rendőrségi Törvény szabályai szerint közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgál."

Őt is feljelentették

Meglepett, milyen következtetéseket vonnak le az emberek a velem történtekből, mondta még a polgármester. "Tegnap óta például két levelet kapott a település jegyzője, az egyikben azt kérdezik, miért bérel autót nekem a település, míg a másik egyenesen azt vélelmezi, hogy a település költségvetéséből fizetem ki a romák bírságait. Még nem telt el egy nap, hogy ilyen megalázó módon jártak el velem szemben, de ketten már fel is jelentettek."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!