A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Áder János nélkül tarthatja Putyin a moszkvai parádét

Áder János Budapest, 2015. január 11.
Áder János köztársasági elnök felszólal a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron a Budapest Kongresszusi Központban 2015. január 11-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest, 2015. január 11. Áder János köztársasági elnök felszólal a magyarországi német önkormányzatok napja alkalmából rendezett gálaműsoron a Budapest Kongresszusi Központban 2015. január 11-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Ne fogadja el Vlagyimir Putyin meghívását a május 9-i, moszkvai győzelmi parádéra a magyar államfő – erre kéri Áder Jánost az Együtt. Oroszországnak az ukrán válságban játszott szerepe miatt javasolják, hogy – több EU-tagállamhoz hasonlóan – inkább alacsonyabb szinten képviseltesse magát az ország.
Vágólapra másolva!

Az ukrán válság miatt Oroszország bojkottjára kérte az államfőt az Együtt. "Ön csak egyetlen helyes döntést hozhat: elhárítja a moszkvai meghívást, és kezdeményezi, hogy az ünnepségen Magyarország – szövetségeseihez hasonlóan – alacsonyabb szinten képviseltesse magát" – írták Áder Jánosnak.

Áder János államfőt a moszkvai ünnepség bojkottjára kéri az Együtt Fotó: Bielik István - Origo

Az Együtt politikusai – Szigetvári Viktor és Hajdu Nóra – emlékeztettek, hogy Vlagyimir Putyin februári budapesti látogatásán meghívta a magyar államfőt a második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából május 9-én Moszkvában tartandó ünnepségre.

Kavarodást okozott a tolmács

Az Origo is beszámolt arról, hogy tolmácsolási hiba miatt volt némi kavarodás a meghívás körül. A tolmács ugyanis úgy fordította Putyin szavait, hogy azt lehetett érteni: Orbán Viktort hívja meg az ünnepségre. Ezt az Origónak nyilatkozó szakértők akkor úgy értelmezték, hogy Orbán Viktor nehéz döntés előtt áll.

Orbánt talán még nehezebb helyzet elé állította volna a meghívás, mint Ádert Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha elfogadja az orosz elnök meghívását, akkor szembemegy korábbi önmagával, a nemzetközi bojkottal és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor mellett találja magát, ha visszautasítja, magára haragíthatja Oroszországot – mondták az elemzők. Ezen dilemmák egy része azonban Áder esetén is fennáll.

Vlagyimir Putyin és Oroszország politikáját elítélte az Együtt Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Éppen erre hívta fel a figyelmet az ukrán válság kapcsán az államfőnek írt levélben az Együtt, mondván: "Oroszország a II. világháború utáni nemzetközi rendet, a nemzetközi jogot durván megsértve rátámadt egy szuverén országra, Ukrajna területére, és annak egy részét annektálta (...) agressziót folytat".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!