A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

A rendőrség szerint rongálás, ha kiszíneznek egy omladozó járdát

Vágólapra másolva!
Rongálás vétségével indított eljárást a rendőrség azután, hogy a Kétfarkú Kutya Párt tagjai a Dob utcában kiszínezték egy töredezett járda darabjait. Egy lakó telefonhívása is elég lehetett ahhoz, hogy civil ruhás nyomozók jelenjenek meg a környéken.
Vágólapra másolva!

Nyomoz a rendőrség, mert a Kétfarkú Kutya Párt néhány tagja július 26-án Budapesten, a Dob utcában kiszínezte a mozaikosra töredezett járda betondarabjait.

"Festettük a Dob utcán az omladozó járdát, ez már nagyjából a 15. ilyen akció, amikor repedt, málló járdadarabokat színezünk ki.

lakossági bejelentés alapján" – mondta az Origónak Kovács Gergely, a viccpárt vezetője.

Négy járdafelületet színeztek ki a Kétfarkú tagjai, a rendőrség is nyomoz az ügyben Forrás: Kétfarkú Kutya Párt

Városszépítő valami

Hozzátette, a kirendelt járőrök és az utánuk érkező őrmester "nagyon jó fejek voltak", és bár felvették a járdafestők adatait, másfél óra telefonálgatás, beszélgetés után azt mondták, hogy az ügyben nem indul eljárás, inkább amolyan "városszépítő valaminek" tekintik.

Mégis nyomoznak miatta

Az aktivisták távozása után azonban állítólag

civil ruhás nyomozók járták a környéket

– erről már környéken dolgozó ismerősei meséltek Kovács Gergelynek. Állítólag ezek a rendőrök is a festegető csoport után kérdezősködtek. A viccpárt tagjai csak napokkal később tudták meg, hogy az igazoltató rendőrök állítása ellenére

büntetőeljárás indult ellenük.

Nem magyarázkodnak

Érdeklődtünk a BRFK-nál is, szerintük miért számít szabálysértésnek, ha valaki kidíszít egy egyébként is romos, töredezett járdafelületet – és valóban civil ruhás rendőröket küldtek-e emiatt a helyszínre. Válaszukban ezekre a kérdésekre nem feleltek, csak megerősítették:

rongálás miatt indítottak eljárást az ügyben, ismeretlen tettes ellen.

Egy büntetőeljárás bizonyítékai Forrás: Kétfarkú Kutya Párt

Ebből nem lesz ügy

A hatóság valóban erre, a rongálás gyanújára építhet szabálysértési eljárást egy ilyen ügyben – de nem valószínű, hogy bárkit is elítélnek majd a járdafestés miatt, mondta az Origo által megkérdezett ügyvéd. Nogel Mónika szerint

a szabálysértés olyan tett vagy mulasztás, ami veszélyes a társadalomra.

Ez a helyzet azonban itt nem áll fent, ahogy az sem, hogy a festékkel kárt okoztak volna az amúgy is romos járdaszakaszokban, hiszen a színezés nem jelent többletköltséget az esetleges felújítás során sem.

Ezen az állásponton van a Magyar Helsinki Bizottság is, a szervezet Facebook-hozzászólásában jelezte, vállalják a járdaszínezők jogi képviseletét.

Ordító öregúr jelentett

A viccpárt tagjaira korában is hívtak rendőrt a töredezett beton kiszínezése miatt – Kovács Gergely elmondta, az Örs vezér téren szintén megakadályozták a járdafestést, ekkor egy dühösen kiabáló öregúr lehetett a bejelentő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!