Így védekezzen az "unokázós" csalók ellen

Vágólapra másolva!
Idős embereket próbálnak meg átverni azok a csalók, akik az áldozat unokájának, vagy annak barátjának adják ki magukat, majd pénzt kérnek, hogy segítsenek a bajba jutott rokonon. Több embert csaptak be így az elmúlt időszakban.
Vágólapra másolva!

Taxival ment a pénzért

Tavaly szeptemberben egy férfi felhívott egy óbudai idős asszonyt,

elhitette vele, hogy ő az unokája, majd azt hazudta neki, hogy balesetet okozott, és sürgősen pénzre van szüksége.

A férfi találkozót beszélt meg az idős asszonnyal, ahol átvette a pénzt.

Egy hónappal később újra próbálkozott, egy kőbányai idős asszonyt hívott fel, és őt is hasonlóan próbálta meg átverni. Taxival ment a pénzért, de amikor átvette a pénzt elfogták a rendőrök, akik csalás miatt indítottak ellene eljárást. A férfi ellen már vádat is emeltek.

Családi vállalkozás

Egy 49 éves anya és a lánya bevált módszere volt, hogy a 24 éves nő álnéven felhívta az áldozatot, és rendőrnek kiadva magát azt mondta neki, hogy az unokája vagy a gyereke balesetet okozott, és csak úgy kerülheti el a börtönt, ha azonnal kifizeti a kárt.

A nő rávette az áldozatokat arra, hogy a pénzüket, ékszereiket tegyék egy borítékba, majd adják azt oda egy hamarosan érkező rendőrnek vagy kórházi dolgozónak.

Általában a 49 éves asszony ment az értékekért, vagy egy ismeretlen férfi. A követhetőség megnehezítése miatt mindig taxival mentek a helyszínre.

Egy hónap alatt 11 embert vertek át, összesen 12 millió forintot csaltak ki tőlük.

A csalókkal szemben letöltendő börtön javasolt az ügyészség.

Nem mindig jön be

Egy 20 éves fiú márciusban felhívott egy csepeli idős asszonyt, hogy az unokája balesetet szenvedett, és pénzre van szüksége a károk rendezésére.

Az asszony elmondta a férfinak, hogy van otthon spórolt pénze.

R. Henrik azt mondta az asszonynak, hogy odamegy a pénzért, elég lesz, ha ledobja majd az erkélyről, és ő már viszi is az asszony unokájának.

Az idős asszonynak gyanús lett a hívás, ezért hívta a rendőröket.

A férfi a társaival érkezett a helyszínre, ők egy autóból figyeltek. A rendőrség a ház előtt elfogta R. Henriket, valamint az autóban várakozó két társát.

A rendőrség csalási kísérlet miatt kihallgatták a nőt és a két férfit, majd javasolták az előzetes letartóztatásukat.

Borbély Zoltán ügyvéd az Origónak elmondta, hogy az összeghatártól függ a büntetés, mindig a tett kísérlet határozza meg a minősítést.

- mondta Borbély Zoltán, majd hozzátette, hogy általában

sorozatszerűen követik el a csalásokat, az üzletszerűség mindenesetben észrevehető.

A rendőrség azt javasolja, hogy hasonló esetben bizonyosodjon meg arról, hogy a telefonáló igazat mond-e.

- mondta az Origónak a rendőrség. Hozzátette, hogy nagyban segíti a csalók elfogását, ha a gyanús telefonhívás után értesítik a rendőrséget.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!