Jön a karácsony: terrorveszély van Európában

teherautó, karácsonyi vásár, Berlin, merénylet, halálos merénylet
BERLIN, GERMANY - DECEMBER 20: Security and rescue workers tend to the area after a lorry truck ploughed through a Christmas market on December 20, 2016 in Berlin, Germany. So far 12 people are confirmed dead and 45 injured. Authorities have confirmed they believe the incident was an attack and have arrested a Pakistani man who they believe was the driver of the truck and who had fled immediately after the attack. Among the dead are a Polish man who was found on the passenger seat of the truck. Police are investigating the possibility that the truck, which belongs to a Polish trucking company, was stolen yesterday morning. (Photo by Michele Tantussi/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Biztonsági szempontból kiemelt az adventi időszak Európában, fennáll a lehetősége egy nagyobb terrortámadásnak - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Állam kiszorult a Közel-Kelet jelentős részéről, emiatt kísérletezik Afganisztánban területfoglalással, és ezért áll fenn a veszélye annak, hogy Európában is megpróbál olyan akciókat végrehajtani, amelyek demonstrálják erejét, lelkesítik tagjait, szimpatizánsait, anyagi támogatóit - mondta a szakember.

2016-ban kamionnal hajtott egy merénylő a berlini karácsonyi vásár forgatagába, 12 ember meghalt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Michele Tantussi

Európában drasztikusan megváltozott a biztonsági helyzet: mintha már nem is a klasszikus terrorizmussal, hanem beszivárgó ellenséges diverzánsokkal kellene felvenni a harcot. A közelmúltban Nagy-Britanniában bombagyárat, másutt vegyi támadásra készülő csoportot számoltak fel - fűzte hozzá.
Ez már az értékek háborúja, és ebben a harcban a hátrálásnak, önfeladásnak rossz üzenete van - jegyezte meg Horváth József.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről