A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00Kajak-kenuKenu 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország | Magyarország
14:20Kajak-kenuKajak 500m-páros negyeddöntő 2
HUNMagyarország
17:30KézilabdaHungary-Sweden
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA
NyílNyíl

Szijjártó Péter: Szorosabbra kellene fűzni Románia és Magyarország kapcsolatait

KELEMEN Hunor; SZIJJÁRTÓ Péter
Arad, 2019. október 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének találkozója Aradon 2019. október 7-én. MTI/KKM/Mitko Sztojcsev
Vágólapra másolva!
Szijjártó Péter szerint mind Románia, mind Magyarország számára hasznos lenne, ha a két ország szorosabbra fűzné kapcsolatait, és ez által Közép-Európa is erősebbé válna. A külgazdasági és külügyminiszter Aradon beszélt erről a Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel közösen tartott hétfő reggeli sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter szerint az erdélyi magyarság felé gyakorolt pozitív gesztusok erősíthetnék a két ország kapcsolatait és szerepüket Közép-Európában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökének találkozója Aradon 2019. október 7-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Mitko Sztojcsev

A miniszter elmondta azt is, hogy Magyarország fontos erőforrásnak látja a területén élő román közösséget, és folyamatosan intézkedéseket hoz megerősítésére.

- tette hozzá.

Szijjártó kijelentette, hogy a magyar fél szeretné, ha az elmúlt időszakban komoly feszültséget jelentő úzvölgyi katonatemető ügyében a magyar oldalról kezdeményezett szakmai tárgyalásokat nem gátolná és nem késleltetné a román kormány, és megfelelő partnert delegálna ezekhez.

- utalt a román nacionalista szervezetek által október 25-re meghirdetett úzvölgyi megemlékezésre.

Hozzátette azt is, hogy komoly előrelépést jelentene a kétoldalú kapcsolatokban, ha mind a kommunista román hatalom által államosított magyar vagyon visszaszolgáltatása, mind pedig a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar karának a létrehozása a romániai törvényeknek megfelelően rendeződne.

Sikeres az erdélyi gazdaságfejlesztési program

Szijjártó Péter nagy sikernek tekintette az erdélyi gazdaságfejlesztési program harmadik ütemét, amely során Székelyföldről 5291 pályázatot nyújtottak be és összesen 21,5 milliárd forintnyi fejlesztési igényt fogalmaztak meg.

- jelentette ki a miniszter.

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy most lenne nagy szükség a még hatékonyabb, még szorosabb román-magyar együttműködésre, hiszen Közép-Európa szerepe egyre jelentősebb Európában, és mindkét ország profitálna ebből.

Újságírói kérdésre azt is megjegyezte:

ha Magyarországnak sikerült Szerbiával történelmi baráti viszonyt kialakítania, és ha sikerült Szlovákiával normalizálni a kapcsolatait, akkor sikerülnie kellene Romániával is.

A miniszter nem kívánta kommentálni, hogy román európai parlamenti képviselők a Magyarországnak szánt és Romániának szánt európai biztosi portfólió elcserélését kezdeményezték. Megjegyezte viszont, hogy felháborítónak, és az európai demokrácia megcsúfolásának tartja a román és a magyar biztosjelölt elutasítását politikai alapon.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke elmondta: Szijjártó Péter minden romániai látogatását igyekeznek kihasználni arra, hogy áttekintsék a romániai magyar közösség helyzetét. A politikus szerint az erdélyi magyarság számára nem változnak lényegesen a következő évek kihívásai.

- fogalmazott Kelemen Hunor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!