Nem kell aggódni, lesz elég füstölt sonka húsvétkor
![Vásárcsarnok, Fővám tér, Budapest, hentes, hentesáru, koronavírus](https://cdn.origo.hu/2023/12/eT62RQdktuPb0cQIRsx_bJvBq58KCbim0NZEuscwuGU/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Y5OTNkN2QxMWU5ODQzMWNhNWM1NzlmZjNmMDJiYWVh.webp)
Húsvétkor a füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számítanak. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy
a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt húsok, amiket már hetek óta gyártanak.
Az ellátásban nem lesz gond, a vállalatok viszont attól tartanak, hogy a koronavírus miatt a vásárlók a húsvéti ünnepek előtt takarékosabbak lesznek, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékeket fogják inkább megvenni. Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos húsok iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett. A vásárlók megértették, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelent a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt húsok között.
Az elnök elmondta azt is, hogy
az árak idén nem a koronavírus miatt emelkedtek, hanem az afrikai sertéspestis miatt.
A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest a sertés ára nagyjából 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a különféle húsok árai csak 20 százalékkal.
Egy szokványos húsvétkor az én üzletemből a bárány fogy a legjobban, a kötözött sonka, füstölt tarja és comb, ezek a klasszikusok
– mondta az Origónak Takács Gábor hentes, akinek a vevői hozzá vannak szokva a bárányhúshoz, mert egész évben árulja, nem csak szezonálisan.
Szépen szokott még nála fogyni a füstölt kolbász is, azt főzik a sonkával együtt.
Azt viszont még nem tudja, hogy a mostani húsvétra hogyan fognak felkészülni, mivel lényegesen kevesebb vevő van a megszokottnál.
"Valami kis mozgás lesz, de meg sem fogja közelíteni azt, ami szokott lenni" – tette hozzá a hentes.
Egy vásárló szerint, akivel beszéltünk, fontos, hogy a húsvét szellemiségét ezekben az időkben is megteremtsék. Bár a gyerekei nem lehetnek velük húsvétkor, így sem feledkeznek meg az ünnepről.
Ketten leszünk a férjemmel, nem fogjuk magunkat túlvásárolni, két személyes lesz a menü, finom leves, valamint sültek és lehet hogy egy kis pörkölt is lesz
– mondja. Ezek mellett a klasszikus ételekről is gondoskodnak, biztosan fognak venni füstölt sonkát, fognak főzni tojást, és elképzelhető hogy még kocsonyát is.
Egy budapesti férfi is főképp
a jól bevált füstölt sonkára és főtt tojásra teszi le a voksát húsvétkor, amit majd jól bejáratott hentesénél fog megvenni.
Ezen kívül úgy tervezi, hogy egy kis karajt és csirkemellet is fog sütni, a sonkát pedig ő maga fogja megfőzni.
Teszek a sonka mellé a forró vízbe babérlevelet, sót, és szép lassan megfőzöm
– mondja.