Nem kell aggódni, lesz elég füstölt sonka húsvétkor

Vásárcsarnok, Fővám tér, Budapest, hentes, hentesáru, koronavírus
Vágólapra másolva!
Idén is minden bizonnyal a klasszikus alapanyagokat keresik majd az emberek a hentesnél, a füstölt dolgokat, és a húsokat. Aggódni egészen biztos nem kell amiatt, hogy bármiből is hiány lesz, bőven lesz elég hús. Igaz, kicsit drágábban lehet majd hozzájutni, mint tavaly, de ez nem a koronavírus miatt van. Egy budapesti hentes az Origónak elmondta, hogy mik a legkelendőbb húsok ebben az időszakba.
Vágólapra másolva!

Húsvétkor a füstölt hústermékekből évek óta mintegy 6-7 ezer tonna fogy, idén is hasonló forgalomra számítanak. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta, hogy

a húsüzemekben már jóval húsvét előtt megkezdődik a felkészülés, vannak olyan készítmények, például a hagyományos pácolt, érlelt, füstölt húsok, amiket már hetek óta gyártanak.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az ellátásban nem lesz gond, a vállalatok viszont attól tartanak, hogy a koronavírus miatt a vásárlók a húsvéti ünnepek előtt takarékosabbak lesznek, és ezért az olcsóbb, gyengébb minőségű termékeket fogják inkább megvenni. Ezzel megtörhet az elmúlt évek tendenciája, amikor a jobb minőségű, hosszabb érlelési idejű, hagyományos húsok iránti kereslet lassan és folyamatosan emelkedett. A vásárlók megértették, hogy az ár igenis érdemi minőségi különbséget jelent a lényegesen olcsóbb és a drágább húsvéti füstölt húsok között.

Az elnök elmondta azt is, hogy

az árak idén nem a koronavírus miatt emelkedtek, hanem az afrikai sertéspestis miatt.

A tavalyi húsvét előtti időszakhoz képest a sertés ára nagyjából 50 százalékkal nőtt, ehhez képest egy év alatt a különféle húsok árai csak 20 százalékkal.

A klasszikus húsok a legnépszerűbbek

– mondta az Origónak Takács Gábor hentes, akinek a vevői hozzá vannak szokva a bárányhúshoz, mert egész évben árulja, nem csak szezonálisan.

Szépen szokott még nála fogyni a füstölt kolbász is, azt főzik a sonkával együtt.

Azt viszont még nem tudja, hogy a mostani húsvétra hogyan fognak felkészülni, mivel lényegesen kevesebb vevő van a megszokottnál.

"Valami kis mozgás lesz, de meg sem fogja közelíteni azt, ami szokott lenni" – tette hozzá a hentes.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy vásárló szerint, akivel beszéltünk, fontos, hogy a húsvét szellemiségét ezekben az időkben is megteremtsék. Bár a gyerekei nem lehetnek velük húsvétkor, így sem feledkeznek meg az ünnepről.

– mondja. Ezek mellett a klasszikus ételekről is gondoskodnak, biztosan fognak venni füstölt sonkát, fognak főzni tojást, és elképzelhető hogy még kocsonyát is.

Egy budapesti férfi is főképp

a jól bevált füstölt sonkára és főtt tojásra teszi le a voksát húsvétkor, amit majd jól bejáratott hentesénél fog megvenni.

Ezen kívül úgy tervezi, hogy egy kis karajt és csirkemellet is fog sütni, a sonkát pedig ő maga fogja megfőzni.

– mondja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről