A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gulyás Gergely: A fővárosnál rendelkezésre álló összegből többször is fel lehetne újítani a Lánchidat

GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. június 18. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság azt javasolta - és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között. Ugyanakkor, míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője.
Vágólapra másolva!

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa számtalan államában - értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet.

- mondta a tárcavezető, hangsúlyozva: a védekezés azért lehetett sikeres, mert nemzeti egység jött létre, és "új fejlemény", hogy ez az ellenzék nélkül is létrejöhetett. A védekezésben részt vevők nemtelen támadása, az ország külföldi lejáratása és kamuvideók készítése morálisan is elfogadhatatlan és alantas cselekedet az ellenzék részéről - tette hozzá. Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül.

Gulyás Gergely: A csütörtöki nappal eltörlik a vásárlási idősávokat Forrás: MTI/Kovács Tamás

- jelentette be Gulyás Gergely. A tárcavezető kiemelte: úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így. Arról is beszélt, hogy

az Európai Bizottság azt javasolta - és a kormány álláspontja is az -, hogy mihamarabb lehetővé kell tenni a határok átjárhatóságát az uniós tagállamok között.

Ugyanakkor, míg korábban úgy tűnt, a migráció megállt, a májusi adatok már aggasztóbbak, de remélhetőleg a határok átjárhatósága nem jelenti azt, hogy ne lehetne tartani a határok védelmét - közölte. Hozzátette: Magyarország képes megvédeni a határait.

A gazdasági intézkedésekkel 1,2 millió magyar munkavállaló munkahelyét sikerült megvédeni - mondta Gulyás Gergely. Hangsúlyozta:

ahogy várható volt, a munkaerőpiacra és a gazdaság teljesítményére is komoly hatással volt a járvány elleni védekezés miatti teljes leállás.

A gazdasági növekedés vonatkozásában eltérőek az előrejelzések, a kormány a Pénzügyminisztérium által jelzett 3 százalékos recesszióval számol - mutatott rá. Hozzátette: mivel a költségvetés tervezésekor nem erre számítottak, ez nagy mértékben csökkenti a költségvetés mozgásterét.

Elképesztő pofátlanság

A héten Gyurcsányné azzal támadta a kormányt, miért nem tartanak Nagy Imre halálának évfordulóján ünnepséget, és vádakat fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban az Origónak azt mondta,

Dobrev Klára nagyapja végeztette ki Nagy Imrét, és hiába nem azonosul nagyapja tetteivel, vagy annak mentegetőzésén kapják gyakran, ez olyan „pofátlanság" részéről, amire nem lehet mást mondani – szögezte le.

El kell kezdeni a Lánchíd felújítását

A fővárosnál rendelkezésre álló összegből többször is fel lehetne újítani a Lánchidat, az augusztus 20-ai ünnepségek pedig a belföldi turizmus élénkítését szolgálja, és nemcsak Budapesten, de a megyei jogú városokban is rendeznek majd programokat – közölte a miniszter. Kérdésre a miniszter elmondta,

A Pesti úti idősotthonban történtekkel kapcsolatban a bíróság fog dönteni a felelősség megállapításáról – mondta Gulyás Gergely.

"A fővárost korábbi vezetése jó anyagi állapotban adta át" Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mi lesz a Színművészeti Egyetemmel?

Arról is kérdezték a minisztert, hogy vannak, akik féltik a színművészeti egyetemet, tüntetéssel készülnek, mert attól tartanak, hogy a kormánynak korlátlan beleszólása lehet az egyetem ügyeibe. Gulyás Gergely elmondta,

– A kuratórium tagjai között nehezen lehet elképzelni, hogy kormánytag szerepeljen, pláne, mivel a legtöbben jogászok, vagyis nem kompetensek a művészeti egyetemek tevékenységével kapcsolatban – tette hozzá.

A minisztertől azt is megkérdezték, van-e jelenleg Magyarország területén menedékkérő, nyújtottak-e be kérelmet.

Mintegy 800 menekült van Magyarországon, akik menekültstátuszt kaptak,

de a kérvények számáról nem tud pontos számot mondani. A világban zajló zavargásokkal kapcsolatban Gulyás elmondta, földrajzilag közel vannak, de társadalmilag nem. Hozzátette, valójában évek óta a nemzetállamok lerombolása a célja a hasonló eseményeknek és az őket kiváltó folyamatoknak.

El kell ismerni a határvédelem költségeit

Az unió következő hétéves költségvetési vitájáról pedig azt mondta, az uniónak el kell ismernie a magyar határvédelem költségeit.

- közölte Gulyás.

Annak kapcsán, hogy a miniszterelnök a napokban tárgyalt a V4-ekkel, elhangzott egy olyan kérdés, hogy sikerülhet-e a V4 keretében átgondolni az Izraellel kapcsolatos boszorkányüldözést? Gulyás Gergely elmondta, a magyar diplomácia, ahol lehet, az Európai Unión kívüli államokkal is együttműködik, Izraellel ez a földrajzi helyzetéből adódóan is előnyös.

Gulyás Gergely azt is elmondta, az Európai Unió nyomását nehéz értelmezni akkor, ha az egyetlen gazdasági szuperhatalom Németország.

Az egészségüggyel még a nyáron foglalkozni kell

– Nem tudni, a járvány második hulláma milyen erős lesz, ha valóban szeptember-októberben jön ez el, készül-e akciótervvel a kormány, akár az oktatás kapcsán? – hangzott el a kérdés, amire Gulyás Gergely úgy válaszolt,

Fejlesztése azonban továbbra is fontos.– A kórházak fel vannak készülve a védekezésre, van annyi lélegeztetőgép, hogy még a legtragikusabb helyzetben is mindenkinek jusson – folytatta a miniszter. Azt is jelezte, ne feledjük, hogy a legveszélyeztetettebb csoportot továbbra is a 65 év felettiek jelentik. Arról is szólt, hogy reményei szerint egy esetleges második hullám esetén iskolabezárásokra nem kerül sor, azonban felelős nyilatkozatot tenni erről jelenleg nem lehet.

Gulyás Gergely az egészségügyi reform kapcsán közölte, nem az ágyszámkapacitások felől közelítenek, hanem a kórházparancsnoki rendszer tapasztalatai alapján lehetnek változások, mert pontosabb adatokkal rendelkeznek, mint bármikor korábban.

Márciusban bázisfinanszírozásra álltak át, ami nem mindig volt igazságos, tehát az egészségüggyel még a nyáron foglalkozni kell – hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki a kórházak adósságával összefüggésben arról beszélt, hogy még most is van hiány az elmaradt műtétek miatt, amit pótolni fognak. Hozzátette: az idei évet nem lehet a korábbi szempontok szerint értékelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!