Gulyás Gergely: Úgy tűnik, mintha Budapest vezetése nem akarná felújítani a Lánchidat

Budapest Lánchíd felújítás előtt
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Heti TV Pirkadat című műsorában beszélt a fontosabb kormányzati döntésekről, a Lánchídról és a gazdaság újraépítéséről. A minisztert az Origo munkatársa is kérdezte.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely a koronavírus-járvány kapcsán azt mondta, Magyarország a védekezés első szakaszát maga mögött tudja, az aktív fertőzöttek száma ezer alá csökkent.

Ezzel a kormány is tisztában van, ezért a második hullámra az ország jobban felkészült, mint ahogyan az elsőre állt készen. Persze sikerült az összefogással bepótolni mindazt, ami egy országos járvány esetén a védekezéshez szükséges - mondta a miniszter.

Azt most senki nem tudja megmondani, hogy Európában lesz-e egy második hullám, ennek az esélye fennáll, a kormány ezért is tartotta fontosnak a járványügyi készültség meglétét, hiszen – mint hozzátette - amíg nincs vakcina, addig van vírusveszély.

A járványügyi készültség azt is jelenti, hogy szükség esetén bármikor lehet lépni, azaz szükség esetén akár határzárat is el lehet rendelni, minden egyes nap figyelik az adatokat, az Operatív Törzs is azért maradt meg, hogy a világon mindenhol figyelje a járványügyi helyzetet, a kormány meg azt nézi, hol lehet nyitva tartani a határokat, és szükség esetén hol kell lezárni azokat - monda.

De a készültség azt is jelenti – emelte ki Gulyás Gergely -, hogy

Budapest vezetése a Lánchíd felújítása kapcsán az eredetileg megígért hatmilliárdos kormányzati támogatást kevésnek tartja, jelenleg tízmilliárdos igénnyel léptek fel.

Mindezeket a miniszter komolytalannak véli, mert olyannak tűnik a helyzet, hogy a főváros nem felújítani akarja a hidat, hanem sokkal inkább vitatkozni akar a kormánnyal.

Már csak azért – tette hozzá Gulyás Gergely, mert fél éve nem csinálnak semmit, a közbeszerzést sem írták még ki, mellette úgy követelnek különböző összegeket, hogy azt sem tudják, mennyibe is fog kerülni az egész. Emlékeztetett a politikus arra, hogy a Lánchíd felújítása a Fővárosi Önkormányzat feladata, ebben a kormánynak semmilyen teendője nincs. Ennek ellenére még az előző városvezetéssel kötöttek egy megállapodást, mely szerint támogatják a felújítást, amihez hatmilliárdot adnak Budapestnek - jegyezte meg Gulyás Gergely.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!