A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
3

Koronavírus-járvány: keddtől szigorú határvédelmi intézkedések jönnek

Hegyeshalom, határ, határátkelő, koronavírus, rendőr, határellenőrzés, lázmérés, védekezés, vírus, járvány, határnyitás, rendőri ellenőrzés, Magyarország
2020. április 24.-én újból megnyitották a hegyeshalmi kis határátkelőhelyet az ingázók előtt reggel öt és tíz majd délután öt és este nyolc óra közt
Vágólapra másolva!
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a pénteki Kormányinfón szigorú járványügyi intézkedések bevezetését jelentette be szeptember elsejével kezdődően, a részletszabályozások a hétvégén születnek meg. Az intézkedések lényege, hogy szeptembertől külföldi állampolgárok csak kivételes esetben léphetnek be Magyarországra, a külföldről hazatérő magyaroknak pedig két hétre karanténba kell vonulni, vagy 48 órán belül két negatív tesztet készítettni. Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a határvédelmi intézkedésekkel foglalkozó munkacsoport első őszi ülésén arról beszélt, hogy a járvány második hullámának megfékezése érdekében elsősorban a koronavírus behurcolásának veszélyét kell csökkenteni, ezért rendeltek el szigorú határvédelmi intézkedéseket.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo részletesen tudósított, az augusztus 28-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványügyi védekezéssel kapcsolatos kormányzati döntéseket ismertetve elmondta, hogy szeptember 1-től külföldi állampolgár csak indokolt esetben léphet be Magyarországra, szigorú biztonsági szabályok betartása mellett,

a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napig karanténba kell vonulniuk, vagy ha ezt nem vállalják, akkor 48 óra alatt két negatív koronavírus-tesztet kell produkálniuk,

ez az intézkedés pedig vonatkozik a hazánkban tanuló külföldi diákokra is.

Elmondta, hogy a külföldről hazaérkezők esetében

csak Magyarországon elvégzett tesztet fogadnak el,

más államokban készülteket tehát nem, mivel nem tartják azokat elég megbízhatónak. A miniszter azt mondta:

a legnagyobb veszély a vírus külföldről történő behurcolása, ezért kell - mintegy megelőző intézkedésként - a határokat lezárni.

Az új szabályozás már ismert részleteit közölve, Gulyás Gergely felhívta rá a figyelmet, hogy a külföldi állampolgárok számára létező kivételek közé tartozik az itteni cégek külföldi dolgozóinak belépése (ehhez is engedély kell), a tranzitforgalom (mind áruk, mint személyek esetében), a diplomaták belépése, illetve a katonai konvojok áthaladása.

A külföldi állampolgároknak a korlátozott, azaz 30 kilométeres sávban történő határátlépésre továbbra is van lehetőség, kivételt képez ez alól Ukrajna,

amely a saját állampolgárai számára teljes egészében lezárta a határait. (Itt konkrétan azon nem magyar állampolgárok az érintettek, akik a határaink mentén élnek és Magyarországon tanulnak vagy dolgoznak.)

Egyedi méltánylást érdemlő esetekben (például ha egy házaspár egyik tagja magyar állampolgár, a másik pedig nem) az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést, ahogy az eddig is volt, ebben a tekintetben tehát nincs változás.

A külföldről hazatérők esetében nem finanszírozza a magyar állam a tesztek árát, míg a kontaktkutatás során képbe kerülőknek megtéríti az állam a teszteket.

Az eddigi három helyett két színkód kerül bevezetésre, a vörös és a zöld,

minden külföldi állam vörös minősítést kap, kizárólag Magyarország lesz zöld.

Hangsúlyozta a miniszter, hogy Magyarországot természetesen továbbra is bárki elhagyhatja, a saját felelősségére.

Gulyás Gergely külön kiemelte, hogy

Az oktatással kapcsolatosan azt érdemes tudni, hogy a tervek szerint zajlik az előkészítés, a tanítás időben elkezdődik,

a kormány arra törekszik, hogy ne kelljen iskolákat ideiglenesen lezárni.

A magyar gazdaság érdeke is, hogy rendes menetrend szerint működjön az oktatás. Az egyedi esetekre vonatkozó jogszabályi környezet készen van, ez pedig lehetővé teszi az oktatási intézményekben a területi alapú szigorítást.

Magyarán: ha egy iskolában fertőzötteket találnak, akkor azt bezárhatják és ott ideiglenesen visszatérhet a digitális oktatás.

A belföldi osztálykirándulásokat egyedi mérlegelés alapján meg lehet tartani.

Kijárási vagy vásárlási korlátozások bevezetésére egyelőre nem kerül sor, az idősek esetében sem, az egészségügy pedig felkészült egy magasabb fertőzési számra is.

A jövőben a maszkviselést szigorúbban ellenőrzik.

A sporteseményekre külön szabályokat fognak hozni, amelyeket nemsokára ismertetnek. Alapesetben - ha nem történik rendkívüli változás - a most bejelentett korlátozások egy hónapig érvényesek, tehát szeptember 1. és október 1. között.

Orbán Viktor: A vírus behurcolásának a veszélyét kell csökkenteni

A szombat reggel összeült határvédelmi munkacsoport dönt a szeptember 1-től bevezetendő járványügyi szigorítások részletszabályairól, a Belügyminisztérium épületében zajló ülés Orbán Viktor miniszterelnök részvételével kezdődött.

Az ülés menetéről felkerült egy videó Orbán Viktor közösségi oldalára, amelyben a miniszterelnök a következőket mondja: „Megtartotta első őszi ülését a határvédelem kérdésével foglalkozó munkacsoport, úgy döntött tegnap a kormány, hogy az ajtónkon kopogtató második hullám megfékezése érdekében komoly intézkedéseket kell hoznunk".

– fűzte hozzá a kormányfő.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a határvédelmi munkacsoport ülésén a Belügyminisztériumban 2020. augusztus 29-én. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor külön kiemelte: „Képesek vagyunk arra, hogy ha összefogunk, mint tettük a vírus első hullámakor, akkor a második hullámot meg tudjuk fékezni. Most még időben vagyunk".

A vírus behurcolásának a veszélye egyértelműen azon déli országokból a legnagyobb, amelyeket a külföldi turisták – köztük szép számmal a magyarok is – szívesen látogatnak nyaralás céljából.

Közülük is ki kell emelni Horvátországot, Görögországot, Olaszországot és Spanyolországot.

Főként a tengerparti strandok, illetve szórakozóhelyek tekinthetőek kiemelten veszélyeztetetteknek, korosztály alapján pedig a 40 év alattiak,

ezzel az Origo már több cikkben is foglalkozott, amelyek itt és itt érhetőek el.

Orbán Viktor miniszterelnök még az augusztus 21-i rádióbeszédében felhívta arra a figyelmet, hogy

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!