Hidvéghi Balázs: Óvatos optimizmusra ad okot az új migrációs paktum

HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2019. július 16. Hidvéghi Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: óvatos optimizmusra ad okot Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének az új migrációs paktumról szóló szerdai sajtótájékoztatója, de a politikus felhívta a figyelmet, hogy a több mint 300 oldalas dokumentum részletes elemzése még hátravan.
Vágólapra másolva!

Hidvéghi Balázs csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, hogy a sajtótájékoztatón ismertetett pontokban elmozdulás érezhető a Juncker-féle megközelítéshez képest.

Hidvéghi Balázs Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

– hívta fel rá a figyelmet.

Az EP-képviselő kiemelte:

Magyarország hozzájárul az európai szolidaritáshoz, amikor az EU külső határait védi.

Nem lehet azért a hibáért másokat felelőssé tenni, ha más országok ezt nem teszik meg és megengedik a migránsok beáramlását.

- jelentette ki.

Hozzátette: el kell fogadni azt is, hogy különböző vélemények vannak, a tagállamok eldönthetik, milyen álláspontot képviselnek a migrációval kapcsolatban, és a döntést nem lehet ráerőszakolni senkire. A képviselő szerint jelentős előrelépés, ha a paktum elfogadja ezt a megközelítést, mert akkor különböző módon lehet részt venni a kérdés kezelésében.

Magyarország például részt vesz a határvédelemben, segíti a nehéz helyzetű régiókat és diplomáciailag felkészült arra is, hogy segítsen a kitoloncolásban.

Ehhez azonban fontos, hogy ha egy partnerállam nem hajlandó visszafogadni az embereket, ne lehessen felelőssé tenni azt a tagállamot, amelyik megpróbálja őket visszavinni, tehát

- mondta Hidvéghi Balázs.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!