Új, gátlástalan módszerrel verik át az embereket a csalók

telefonos csalás bűnözés
Silhouette of a man in a hood on a black background, his face is not visible, the hacker is holding the phone in his hands. The concept of a criminal, incognito, mystery, secrecy, anonymity.
Vágólapra másolva!
A csalók új módszerrel próbálnak meg pénzt kicsalni a gyanútlan emberektől. Sokszor siekrrel is járnak. Az új csalást a szakemberek "végrehajtós" csalásnak hívják, amely nagyban hasonlít az unokázáshoz, azonban itt még csak találkozni sem kell az átvert személlyel, utalva kérik a pénzt. Makai Gábor klinikai szakpszichológus az Origónak elmondta, hogy azok az emberek, akik így csapnak be másokat annyira gátlástalanok, hogy nem érinti meg őket mások szenvedése. 
Vágólapra másolva!

A csalók mindig telefonon hívják fel a kiszemelt személyt. Egy végrehajtó iroda, vagy bírósági dolgozónak adják ki magukat és azt hazudják, hogy végrehajtási eljárás van folyamatban ellene.

Azzal fenyegetik, hogy ha nem utalja át azonnal a tartozását a megadott bankszámlaszámra, akkor a végrehajtó rendőrökkel együtt, akár pár órán belül kimegy az otthonához, és ha kell, feltörik az ajtót azért, hogy értékeket foglaljanak le.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A beszélgetés közben a csalók igyekeznek hivatalos eljárás látszatát kelteni, ügyszámot találnak ki, és forintra pontos összeget kérnek. A csalók szervezetten, többen együttműködve dolgoznak.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint a fővárosban több tucat ilyen típusú csalás miatt folyik nyomozás.

A gyanú szerint két férfi és egy nő eddig 19 embertől csalt ki, vagy próbált meg kicsalni több tíz- illetve százezer forintot.

A rendőrség a közösségi oldalán figyelmeztet a „végrehajtós" csalókra. Arra kérik az embereket, hogy figyelmeztessék szüleiket, nagyszüleiket az ilyen telefonhívásokra.

Hogyan védekezhetünk?

A főügyészség és a rendőrség is azt javasolja, hogy az ilyen telefonhívások esetében mindig gyanakodjanak, igyekezzenek kideríteni, hogy valós-e a tartozás és a hívás. Azonnal ne utaljanak pénzt, ellenőrizzék a bíróságon, hogy valóban folyik-e végrehajtás ellenük. Kérni kell telefonszámot a visszahíváshoz, írják fel, milyen néven mutatkozott be a telefonáló, és

ragaszkodjanak a személyes ügyintézéshez a végrehajtói irodában.

Ha ezeket elutasítják, akkor hívják a rendőrséget.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

Nem érinti meg más szenvedése

Makai Gábor klinikai szakpszichológus az Origónak elmondta, hogy a csalók főleg az idősebb korosztályt veszik célba. Az idősebbek szerinte becsaphatóbbak, megvezethetőbbek.

A csalók leginkább az érzelmekre próbálnak hatni, olyan helyzetet teremtenek, amivel empátiát tud kiváltani a célpontjából. Egy idősebb ember kevésbé kezdi el elemezni és értékelni egy adott helyzetet. Makai Gábor szerint egy fiatalabb embert azért nehezebb becsapni, mert jobban elemzik és értékelik a történéseket.

A pszichológus gátlástalannak, és manipulátornak nevezte az ilyen csalókat, akik tudatosan cselekednek.

"Nem elmebetegek, beszámíthatóak, és tudatában vannak annak, hogy másnak kárt okoznak. Olyannyira gátlástalanok, hogy nem érinti meg őket mások szenvedése"

– magyarázza Makai, majd hozzáteszi, hogy ezeket az embereket kifejezetten doppingolja, hogy másokon uralkodjonak és kihasználjának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!