Szijjártó Péter: A Baolong beruházásával újabb lendületet kap a magyar-kínai gazdasági együttműködés

Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb kínai autóipari beszállítónak számító Baolong csoport szigetszentmiklósi beruházásával újabb lendületet kap a Magyarország és Kína közötti gazdasági együttműködés, amelyből hazánk rendkívül sokat profitál - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a zöldmezős beruházást bejelentő budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kínai vállalat ezzel Magyarországon hozza létre az elektromobilitási stratégiájának európai bázisát az elektromos és intelligens autóiparhoz kapcsolódó termékek gyártása terén.

- közölte.

Beszédében a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar, amely forradalmi megújuláson megy keresztül globálisan.

Szijjártó Péter Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Szerinte ez most a világgazdaság "legmeghatározóbb és legnagyobb hatású folyamata", s ezért amelyik ország sikeres tud lenni ezen a téren, az hosszú távú gazdasági növekedésre és versenyelőnyre tesz szert.

- jelentette ki. Erre példaként említette, hogy hazánk az elektromos akkumulátorok ötödik legnagyobb exportőre, s az elektromos meghajtáshoz szükséges egyéb megoldások kifejlesztése is a gazdaság fontos szegmensét képezi.
Szijjártó Péter rámutatott: a keleti vállalatok előretörése itt is jól látható, így alapvetően meghatározza majd az európai országok gazdasági versenyét a jövőben, hogy ezek a cégek hova hozzák a beruházásaikat a kontinensen. Mint mondta, ebben Magyarország jól teljesít, ami a keleti nyitás politikájának köszönhető.

- fogalmazott.
Tájékoztatása szerint az autóipar 160 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és a teljes feldolgozóipari kibocsátás csaknem 30 százalékáért felelős. A 90 százalékos exportaránnyal dolgozó ágazat termelési értéke tavaly meghaladta a 9400 milliárdot.

A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország sokat profitál a Kínával folytatott gazdasági és politikai együttműködéséből.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom például folyamatos rekordokat dönt, tavaly 11 százalékos növekedés után meghaladta a 11 milliárd dollárt. A kínai beruházások értéke pedig átlépte az ötmilliárd dollárt.
Úgy vélekedett, hogy az európai politika képmutató a kínai gazdasági kapcsolatok ügyében, ugyanis miközben a nagyobb országok bírálni próbálják a kisebbeket a Kínával fenntartott viszonyuk miatt, épp ők kötik a legnagyobb üzleteket.

- mondta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!