Magyarország megkapta a garanciákat is

Ukrán válság, 2022, Belgium, Brüsszel, EU-tagállamok vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, Volodymyr Zelensky, ukrán elnök online bejelentkezés
BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 24: Ukraine's President Volodymyr Zelensky attends EU Leaders Summit on Russia-Ukraine crisis via video conference in Brussels, Belgium on February 24, 2022. EU Council / Pool / Anadolu Agency (Photo by EU Council / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Megszületett a megállapodás, Magyarország mentesül az olajembargó alól, jelentette be az Európai Tanács ülése után Orbán Viktor miniszterelnök. A megállapodás értelmében az Oroszországból érkező olaj tilalma nem terjed ki a csővezetékes szállítmányokra, és Magyarország garanciát kapott arra is, hogy az olajellátását akkor is biztosíthatja, ha a vezetékes szállítás valamilyen oknál fogva nem lehetséges.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor hétfőn az Európai Tanács ülése előtt újságíróknak elmondta, Magyarország számára jó az a megoldás, ha az olajembargó nem terjed ki a csővezetékes szállításra. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy „a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba.

- fogalmazott a miniszterelnök.

A Tanács ülésén megszületett a megállapodás, ezt Orbán Viktor jelentette be éjjel. Úgy fogalmazott: "olyan megállapodást hoztunk tető alá, amely kimondja, hogy azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételekkel folytathatják a gazdálkodásukat."

Emellett Magyarország garanciákat is kapott arra, hogy ha a csővezetékes szállítás ellehetetlenülne, akkor is biztosítva legyen az olajellátása.

Az EU vezetői ugyanis megállapodtak abban, hogy

- hívja fel rá a figyelmet a Politico brüsszeli lap. Mint írja,

Ez azt jelenti, hogy Magyarország további olajat vásárolhat, ha a szokásos vezetékes szállítása megszűnik.

Alexander De Croo belga kormányfő az éjszakába nyúló tanácskozásról távozva szintén megerősítette, hogy Magyarország és Szlovákia számára a vészhelyzeti intézkedés bevezetésének lehetősége is fennáll: ha ugyanis külső okok miatt csökkenne az olajellátásuk, akkor más forrásokon keresztül biztosíthatják azt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!