A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Szijjártó Péter: A gyermekek a legnagyobb vesztesei az ukrajnai háborúnak - videó

SZIJJÁRTÓ Péter, MALI, Sinisa, külgazdasági és külügyminiszter, találkozó, hivatal, szerb, magyar
Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2022. május 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A gyermekek a legnagyobb vesztesei az ukrajnai háborúnak, és bár Magyarország mindent megtesz a fájdalmaik enyhítése érdekében, a megoldást a béke jelentené - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának "Gyermekek és fegyveres konfliktusok" című nyílt vitáját megelőzően arról számolt be, hogy a harcok kezdete óta eltelt 146 napban mintegy 840 ezer menekült érkezett Magyarországra, és a sorozási szabályok miatt alapvetően szétszakadt családokról, anyákról és gyerekeikről van szó.

Hangsúlyozta: hazánk mindent elkövet a háború miatt szenvedő gyermekek fájdalmainak enyhítése érdekében, a hatóságok a maradni kívánó szülőknek munkát, gyerekeiknek oktatást és egészségügyi ellátást biztosítanak.

Az utóbbi hónapokban 500 ukrajnai gyermek járt óvodába, 1700 pedig iskolába Magyarországon, és ez a lehetőség a szeptemberben induló tanévben is biztosított lesz számukra.

A kormány emellett vállalta 130 gyerek speciális orvosi ellátását, illetve ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült diákok számára a magyarországi felsőoktatási intézményekben - sorolta.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter ugyanakkor leszögezte, hogy a valódi megoldást a béke jelentené. "A béke az egyetlen megoldás és a béke a megoldás mindenre.

A béke a megoldás a háborús infláció letörésére, amely gúzsba köti az európai gazdaságokat. A béke a megoldás az energiaellátásunk bizonytalanságára Európában. A béke a megoldás az élelmezési válság megelőzésére is" - fogalmazott.

"És ugyanígy a béke a megoldás arra is, hogy a gyermekek szenvedései megszűnjenek, hogy a családok újraegyesülhessenek és újabb gyermekeknek ne kelljen elmenekülniük" - tette hozzá.
A miniszter később találkozik majd a világszervezet humanitárius ügyekért és békefenntartásért felelős főtitkár-helyetteseivel, illetve az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatójával is.

Tájékoztatása szerint az illetékeseknél indítványozni fogja, hogy a nemzetközi közösség erőfeszítései végre a békét célozzák, ugyanis minél előbb tűzszünetre, béketárgyalásokra van szükség. "Ki vagy mi, ha nem az ENSZ tud ebben segíteni?" - tette fel a kérdést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!