A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Ma iktatták be hivatalába Magyarország első női köztársasági elnökét, Novák Katalint. A keresztény, nagycsaládos politikust március 10-én választotta államfővé az Országgyűlés.
Vágólapra másolva!

– mondta megválasztása előtt, az Országgyűlésben tartott beszédében Novák Katalin, akit ma iktatnak be köztársasági elnöki hivatalába.

Forrás: MTI

A rendszerváltás óta ő a lagfiatalabb elnöke Magyarországnak; elődei Áder János (2012-2022), Schmitt Pál (2010-2012), Sólyom László (2005-2010), Mádl Ferenc (2000-2005) és Göncz Árpád (1990-2000) voltakk.

Novák Katalin Szegeden született 1977-ben. Húsz éve kötött házasságot Veres István közgazdásszal, három gyermekük van: Ádám, Tamás és Kata.

Szülei és bátyja is orvosként tevékenykednek. Novák Katalin egyetemi tanulmányai idején költözött Budapestre és azóta is ott él, de – ahogy gyakran hangoztatja is – szülővárosa, Szeged mindig fontos maradt a számára. Diplomát szerzett a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Karán, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem nemzetközi kapcsolatok szakán, illetve a Párizs-Nanterre-i egyetem közösségi és francia jogi képzésén. A magyaron kívül négy nyelven (angolul, németül, franciául és spanyolul) beszél.

Novák Katalin és családja Forrás: Robert Erdi

Kezdetben kormánytisztviselőként tevékenykedett a Külügyminisztérium különböző főosztályain – egyebek mellett az EU-csatlakozásért felelős szakterületen –, majd 7 éven keresztül gyermeknevelés töltötte ki az idejét. 2010-től Martonyi János külügyminiszter miniszteri tanácsadója volt, majd Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kabinetfőnöke lett, később nemzetközi ügyekért felelős államtitkárrá nevezték ki. A Fidesz 2017-es kongresszusán a párt külkapcsolatokért felelős alelnökévé választották meg; 2018-ban országgyűlési mandátumot szerzett. 2014-től már család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként dolgozott, később családokért felelős tárca nélküli miniszter lett.

Novák Katalin nevéhez fűződik a kormányon belül az önálló magyar családpolitikai modell kialakítása, ez fémjelezte családpolitikai államtitkári és miniszteri tevékenységét is.

Ő volt a kezdeményezője több családtámogatási intézkedésnek is, hivatali ideje alatt indult el egyebek mellett a CSOK, a Babaváró támogatás, az Otthonfelújítási támogatás, és akkor fogadta el a kormány a négygyermekes anyák SZJA-mentességét és a megelőző nettó bért meghaladó mértékű CSED bevezetését is. Az ő kezdeményezésére lett Magyarországon 2018 a Családok éve.

Novák Katalint a kormánypártok jelöltjeként, 2022. március 10-én választotta meg államfővé az Országgyűlés.

Áder János leköszönő köztársasági elnök május 10-én adta át Novák Katalinnak a Sándor-palota kulcsát ünnepélyes keretek között.

A Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagyköveteként is tevékenykedett. Megkapta a francia Becsületrend lovagi fokozatát és a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjét.

Forrás: Novák Katalin / Facebook

Azokkal, akikhez tartozik: a magyarokkal

Novák Katalin közéleti pályáját szinte a kezdetektől kíséri a családok mellett a nők képviselete is: kiemelten fontosnak tartja, hogy a nőknek ne kelljen választaniuk a családalapítás és karrierjük között. A nőkkel kapcsolatos üzenetet fogalmazott meg államfőjelölti beszédében is, amikor úgy fogalmazott:

nem ahhoz képest, hanem annak köszönhetően kíván jó köztársasági elnök lenni, hogy ő nő.

Beszédében fontos szerepet kapott az akkor két hete kitört háború is; a béke fontosságát hangoztatta. Tevékenysége fundamentumaként jelölte meg az alaptörvényt.

Novák Katalin beszédet mond az Országgyűlés plenáris ülésén, ahol államfővé választották Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Azt is mondta:

tudja, honnan jött, hogy ki ő és hogy mi a dolga, felkészült az előtte álló embert próbáló feladatra.

Neki minden magyart képviselnie kell – szögezte le. Kijelentette, az lesz a dolga, hogy abba a magasságba emelje nemzettársait, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van. Nem országjárásokra készül – hangoztatta –, hanem egyszerűen ott lesz, ahova tartozik, azokkal lesz, akikhez tartozik: a magyarokkal.

Hazaszeretetéről is számot adott:

– fogalmazott. Ajándékként beszélt arról, hogy nyolc éven át kormányzati feladata a családok jövőjének biztosítása volt, és – mint mondta – hálás azért a 200 ezer gyermekért, akinek vállalásához plusz segítséget tudtak adni.

„Miniszterelnök úr, köszönöm, hogy részese lehettem a nemzetépítésnek” – fordult Orbán Viktorhoz államfőjelölti beszédében.

A köztársasági elnök közvetlen munkatársai lesznek a Sándor-palotában

Hivatalvezető: Ekler Gergely
Kabinetfőnök: Schanda Tamás
Diplomáciai vezető: Altusz Kristóf
Protokollfőnök: Manno István
Tervezésért és elemzésért felelős vezető: Király András László
Főhadsegéd: Kun Szabó István tábornok
Alkotmányossági és jogi vezető: Módos Mátyás
Kommunikációs vezető: Volf-Nagy Tünde
Gazdasági igazgató: Kreutzer Richárd
Elnöki titkárságvezető: Vicze Katalin

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök fejezi ki a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök aláírja az eskütételének dokumentumát az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin köztársági elnök ünnepélyes beiktatása a budapesti Kálvin téri református templomban kezdődik ökumenikus istentisztelettel, beiktatási ünnepi beszéde a Kossuth téri díszceremónián hangzik majd el. Az eseményen a katonai tiszteletadás után – mások mellett – fellép Rúzsa Magdolna énekes és Balázs János zongoraművész. Mindkét esemény nyilvános lesz.

Kora délután megnyitja kapuit a Sándor-palota, ahova szintén várnak minden érdeklődőt.

Frissítés: véget ért az ünnepség a Kossuth téren, ezzel beiktatták Novák Katalin köztársasági elnököt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!