Háború a Gyurcsány vezette baloldalon: Kiszáll a kampányból Márki-Zay Péter tanácsadója

Vágólapra másolva!
Király Júlia, az MNB volt baloldali alelnöke Márki-Zay Péternek és a baloldali pártok gazdaságpolitikai szakpolitikusainak írott levelében jelentette be, hogy a továbbiakban nem vállal nyilvános szereplést a baloldali kampányában - ezt az ATV tudta meg. Azért, mert a baloldal - Gyurcsány akaratának megfelelően - Róna Pétert, a botrányos múltú közgazdászt jelölte köztársaságielnök-jelöltnek. Király Júlia azt írta, hogy Róna egy gazember.
Vágólapra másolva!

Ugyanakkor mindezt nem akarta nyilvánosságra hozni, mivel úgy gondolta, hogy ezzel ártana a baloldali kampánynak. Úgy fogalmazott, hogy "egyszerűen nem fogok ráérni". Király Júlia 2007 és 2013 között volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, tavaly ősszel csatlakozott Márki-Zay Péterhez mint gazdaságpolitikai tanácsadó.

Márki-Zay és Király között azért romolhatott meg a viszony, mert Király nem értett egyet azzal, hogy a baloldal Róna Pétert akarja jelöli köztársaságielnök-jelöltnek.

Ezért hétfőn kora délután levelet írt Márki-Zay Péternek és a baloldal gazdaságpolitikai döntéshozóinak, és bejelentette, hogy a továbbiakban a nyilvánosság előtt nem képviseli a baloldalt, mert egy esetleges, Rónára vonatkozó kérdésre nem tudna mást válaszolni, mint hogy a baloldali államfőjelölt egy „huncut pici gazember". Róna Péter botrányos ügyeivel az Origo is részletesen foglalkozott.

Levelében rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg Róna Péter egyetemi és vállalkozói pályafutásával kapcsolatban, valamint kijelentette azt is, hogy Róna őt személyében számtalan alkalommal nyíltan megtámadta, a devizahitelezés elterjesztéséért felelős „hét főbűnös" egyikének nevezve őt. (Tegyük hozzá: Király Júlia súlyos felelőssége vitathatatlan, a legfőbb bűnös pedig természetesen maga Gyurcsány Ferenc volt, aki engedte és támogatta a devizahitelezést.)

Király Júlia döntését véglegesnek, de nem nyilvánosnak nevezte. „Egyszerűen mostantól nem fogok ráérni" – tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!