Kocsis Máté: Belátható távolságon belűlre került a világháború lehetősége is

háborús galéria, pusztítás, orosz-ukrán háború, ukrán, orosz, Ukrajna, gyűjtés, február, március
IZIUM, UKRAINE - FEBRUARY 28: A children's playground is destroyed as the war between Russia and Ukraine has been going on for more than a year in Izium, Ukraine on February 28, 2023. Jose Colon / Anadolu Agency (Photo by JOSE COLON / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Jelenleg csak egy hajszál választ el minket, hogy mi magunk is belesodródjuk a háborúba, a szankciókkal pedig a Nyugat is elrontotta a válaszadást - minderről Kocsis Máté beszélt kedden az Országgyűlésben a Fidesz-KDNP békepárti határozati javaslatának vitájában. A Fidesz frakcióvezetője szerint az ország politikai nyomás alatt áll, más uniós tagállamok vezetői, illetve a brüsszeli elit azt szeretné, hogy Magyarország például fegyverszállításokkal vegyen részt a konfliktusban. A határozati javaslatot várhatóan egyetlen baloldali párt sem szavazza meg, ezzel is bizonyítva, hogy a háború pártján állnak.
Vágólapra másolva!

Több mint egy éve zajlik a háború a szomszédunkban, és mindez egész Európát is megrázza - mondta Kocsis Máté az orosz-ukrán háború egyéves évfordulójáról szóló országgyűlési határozati javaslat vitájában. Ma már belátható távolságon belülre került a világháború lehetősége is, mivel egyelőre nem látszik a békés megoldás.

Kocsis Máté kifejtette, hogy jelenleg csak egy hajszál választ el minket, hogy mi magunk is belesodródjuk a háborúba. A szankciókkal a Nyugat is elrontotta a válaszadást - tette hozzá. A háborúnak csak békével lesz vége, nem szankciókkal és Leopard tankokkal - mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Kocsis Máté: A baloldal továbbra is háorúpárti Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha az EU és az Egyesült Államok a békén akarna dolgozni, akkor azt megtehetnék, de csak a feszültséget növelik. Itthon is egyesek bele akarják sodorni Magyarországot a háborúba - mondta Kocsis.

Szólt arról is, hogy a baloldal továbbra is háborúpárti.

A háborús provokációkat visszautasítandó közösen rögzíteni kell, hogy Magyarország békepárti marad - zárta Kocsis Máté.

Sztáray Péter, a külgazdasági és külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára válaszában azt mondta, Magyarország továbbra is a béke mellett áll, és nem szállít halált okozó fegyvert. Érdekünk, hogy a NATO kimaradjon a konfliktusból - tette hozzá.

A Momentumot nem érdekli a béke

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Momentum nem ment el a vitára. Éppen ezért joggal fel lehet tenni a kérdést, hogy ők valójában, milyen pártiak?

tette hozzá. A NATO csak egy biztonsági garancia, míg az EU nulla védelmi és katonai képességgel rendelkezik - mutatott rá Simicskó.

Simicskó István: Az EU nem egy védelmi szövetség Forrás: MTI/Kovács Tamás

Simicskó arról is beszél, hogy igazságos békét nagyon nehéz kötni, amire nagyon jó példa a trianoni diktátum, vagy éppen a délszláv háborút lezáró daytoni megállapodás. Kiemelte, hogy Magyarország nagyon jelentős humanitárius segítséget nyújtott Ukrajnának. Nagyon nehéz visszajönni abból a gyűlöletspirálból, ami érthetően kialakult, de idővel valahogyan ennek véget kell vetni - mondta a KDNP frakcióvezetője.

Fidesz: Kiállunk a kárpátaljai magyarság mellett

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) szintén azt hangsúlyozta, hogy


Szerinte, ha a béke tábora nem győzi le a háborúpárti erőket, könnyen európaivá válhat a konfliktus. "Minket, magyar képviselőket is felelősség terhel, erről szól a békepárti határozat" - mondta. Kijelentette: a szankciók meggyengítik az európai gazdaságot és nyomorba döntik az európai embereket, így kevésbé tud segíteni az ukránokon. Ennek ellenére az ország a legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. Elmondta:

Zsigmond Barna Pál: A háború tönkretette Ukrajnát Forrás: MTI/Soós Lajos

A háború tönkretette Ukrajnát, Oroszország a brutális támadásával minden határt átlépett, de a háborúnak vannak előzményei, Oroszország biztonsági igényei, valamint a 2014 óta Ukrajna területén zajló harcok. Ha utóbbi kapcsán a felek betartották volna a minszki megállapodást és lett volna politikai erő a betartatásukra, akkor ma nem lenne háború - mondta.

A szankciókról azt mondta: azok szerinte hatástalanok, nagyobb áldozatokat követel a szankcionálótól. Szerinte "a brüsszeli bürokrácia egy párhuzamos valóságban él"

Beszámolt arról is, hogy a nyilatkozat kiáll az ország NATO-tagsága mellett, de szólt az ukrajnai kisebbségi jogok biztosításának fontosságáról is.

Kocsis Máté: Belerángatnák Magyarországot a háborúba

Mint arról korában beszámoltunk, hétpontos békepárti határozati javaslat elfogadását tervezi az Országgyűlésben a Fidesz–KDNP pártszövetség, erről beszélt a két frakció kihelyezett ülésének szünetében Kocsis Máté Balatonfüreden. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője korábban a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában ennek kapcsán hangsúlyozta:

– tette hozzá Kocsis Máté.

Most kiderülhet, hogy a baloldal a háború pártján áll-e Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Marek M. Berezowski

Több százezer halott

A benyújtott dokumentum többek között rámutat arra, hogy egy éve zajlik a háború Oroszország és Ukrajna között, és nincs jele annak, hogy rövid időn belül véget érne. A kormánypárti frakciószövetség szerint a következmények drámaiak:

A határozati javaslat jelentőségét és aktualitását növeli az a tény, hogy Európa a háborúba sodródás napjait éli, az Európai Parlament további fegyverszállításokat követel. Emlékeztetnek arra is, hogy az uniós döntéshozók vadászgépeket, helikoptereket, rakétarendszereket, harckocsikat és még több lőszert küldenének a hadszíntérre. A tagállamok egy része már el is kötelezte magát a további fegyverszállítások mellett.

Mindezekre tekintettel javasolja a Fidesz–KDNP, hogy az Országgyűlés fogadja el a frakciószövetség hétpontos nyilatkozatát.

Ennek első pontja kifejezi a magyar törvényhozás elkötelezettségét a béke mellett. A kormánypártok határozati javaslata elítéli Oroszország katonai agresszióját, és egyértelművé teszi, hogy elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy senki nem kényszeríthet minket arra, hogy bármely ország érdekeit Magyarország érdekei elé helyezzük.

A brüsszeli szankciók megbuktak Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Az előterjesztés kitér arra is, hogy a Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre. A Fidesz–KDNP-frakciószövetség ellenzi azokat a brüsszeli terveket, amelyek tovább szélesítenék az energetikai szankciók körét. Hangsúlyozzák, hogy a gáz- és olajimport teljes befagyasztása, a nukleáris fűtőelemek behozatali tilalma jelentős ellátásbiztonsági zavarokat és még nagyobb inflációt okozna számos tagországban, így Magyarországon is.

A háború gazdasági következményei mellett a határozati javaslat foglalkozik a humanitárius katasztrófával, a kárpátaljai magyarok helyzetével és a katonai veszélyekkel is.

Végül világossá teszik, hogy hazánk a NATO és az Európai Unió elkötelezett tagja, és ebben a minőségében, szuverén államként Magyarország mindent meg fog tenni a béke előmozdítása érdekében.

Az eddigi hírek alapján egyetlen baloldali párt sem támogatja a javaslatot. Mindez azt mutatja, hogy továbbra is a háború pártján állnak.

Nem szállítunk fegyvereket

Magyarország továbbra sem szállít fegyvereket, és sürgeti a mielőbbi tűzszünetet és béketárgyalásokat a felek között – jelentette ki Gulyás Gergely a legutóbbi Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta: a magyar kormány álláspontja az egyre nagyobb nemzetközi nyomás ellenére is változatlan.

Gulyás Gergely: A magyar kormány álláspontja az egyre nagyobb nemzetközi nyomás ellenére is változatlan Forrás: MTI/Illyés Tibor

„A kormány álláspontja az, hogy a magyar érdek továbbra is változatlan, kimaradni a háborúból, így is döntöttek a tavaly áprilisi választásokon az emberek, a szankciókkal kapcsolatos ellenérzéseket megerősítette a nemzeti konzultáció egyértelmű eredménye" – fogalmazott Gulyás Gergely. A miniszter azt mondta: most, amikor a tizedik szankciós csomagot elfogadja az Európai Unió tanácsa, és egy éve tart a háború, szükséges értékelni a helyzetet.

Orbán Viktor: Mihamarabbi tűzszünet kell

– hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő legutóbbi interjújában a Kossuth Rádióban. A miniszterelnök kifejtette: a magyarok már egy évvel ezelőtt is azt mondták, hogy nem lesz megoldás a konfliktusra, és eközben Európa egyre inkább majd belesodródik ebbe a háborúba.

Orbán Viktor: A magyarok már egy évvel ezelőtt is azt mondták, hogy nem lesz megoldás a konfliktusra Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

„Nincs messze, amikor arról fog a magyar közvélemény hallani, már vannak az asztalon olyan javaslatok, hogy békefenntartó erők vagy valamilyen katonai csapatok szükségesek lesznek Ukrajna területén. Ez a belesodródás logikus következő lépése lesz majd" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!