Orbán Viktor: Nem fogjuk hagyni, hogy belepréseljenek minket a háborúba

ORBÁN Viktor
Budapest, 2023. január 13. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. január 13-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha a világ vezetői észnél vannak, akkor a világ jobb állapotba kerülhetne, mint amilyenben most van, ebből a szempontból a francia elnök kínai látogatása lehet előremutató - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. A kormányfő jelezte, mi is azt gondoljuk, hogy a világban barátokat kell gyűjteni, nem ellenségeket. Szólt arról is, hogy az árstopok továbbra is hatályban maradnak, mert az infláció csökkenése egyelőre nem jelentős.
Vágólapra másolva!

Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, mert 34 magánszemély szerepel a listán, de mindössze csak egyetlen magyar személyt tartalmaz – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő ezzel reagált David Pressman budapesti amerikai nagykövet bejelentésére, amely szerint szankcionálnak több magánszemélyt, köztük a Nemzetközi Beruházási Bank egyik magyar alelnökét is.

Orbán Viktor szerint

Orbán Viktor: Nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor: Az USA a barátunk

Az amerikaiakkal jó viszonyunk van, életünkben egyszer üzentünk nekik hadat, a második világháborúban, de ez nem volt egy sikeres diplomáciai akció – idézte fel a műsorvezető kérdésére Orbán Viktor. A miniszterelnök tisztázta: az USA a barátunk és fontos szövetségesünk. A kormányfő szerint vannak közös pontok a két ország filozófiájában; mi is azt gondoljuk, hogy szabadság és piacgazdaság kell ahhoz, hogy jól éljünk, emellett az Egyesült Államok is egy keresztény ország.

A gazdasági együttműködést Orbán Viktor úgy értékelte, sosem voltak még ilyen intenzívek a kapcsolatok a két ország között. Orbán Viktor szerint jelenleg

Amerikában tipikusan politikai kinevezettek a nagykövetek, de ebbe nem tudunk beleszólni. Tudomásul kell vennünk, hogy a nagykövet az Egyesült Államok véleményét visszhangozza

– jelezte a kormányfő.

Belepréselnék Magyarországot a háborúba

Mint mondta,

– szögezte le a kormányfő. – Joggal várjuk el az Egyesült Államoktól, hogy elfogadja Magyarország speciális helyzetét, ám továbbra sem adták fel, hogy belepréseljék hazánkat a háborúba – jegyezte meg Orbán Viktor, majd leszögezte: nem fogunk fegyvert szállítani. Az amerikai plakátkampányról szólva úgy fogalmazott: nem szokványos eszköz, és megkésettnek érzi, mert a magyarok egyszer már hazaküldték a ruszkikat. Ő maga is eléggé jól emlékszik arra, hogyan történt ez.

Orbán Viktor szerint volt esély arra, hogy politikai konszenzust teremtsenek a békepárti elköteleződés mellett, de a baloldal háborúpártiságról tett tanúságot, amikor nem szavazta meg a kormánypártok békepárti javaslatát. A miniszterelnök reménykedik abban, hogy a jövőben változik a helyzet, és a társadalmi konszenzus mellett a politikai paletta is egységesebb lesz a háború kérdésében.

A miniszterelnök beszélt arról is:

– állapította meg, majd emlékeztetett, hogy elértük a nukleáris fegyverek határvonalát, ha pedig világháború lesz, az atomháború lesz.

Belepréselnék Magyarországot a háborúba Forrás: AFP/Genya Savilov

Barátok kellenek a világban

Arra, hogy megelőzhető-e, hogy globális válságspirálba kerüljünk, a kormányfő úgy reagált: ha a világ vezetői észnél vannak, akkor a világ jobb állapotba kerülhetne, mint amilyenben most van. Orbán Viktor szerint ebből a szempontból a francia elnök kínai látogatása lehet előremutató. – Mi is azt gondoljuk, hogy a világban barátokat kell gyűjteni, nem ellenségeket – jelezte a kormányfő. Emmanuel Macron Európa stratégiai önállóságáról tett kijelentését a magyar miniszterelnök üdvözölte, szerint a kontinens képes lenne a saját érdekei mentén politizálni, a történelme alapján.

– mutatott rá.

Orbán Viktor Macron elnököt tiszteletre méltó embernek nevezte, aki szerinte jelenleg az egyetlen európai vezető, aki képes történelmi távlatokban gondolkozni. Mint mondta, Európa jövőjéről mást gondolnak; míg a magyar kormánypártok keresztény reneszánszban reménykednek, addig a francia elnök liberális Európát építene, de ez legalább egy értelmezhető jövőkép. A miniszterelnök szerint a pitiáner, egymást lökdöső, szankcionálgató politika helyett az ilyen hosszú távú gondolkodás segítene a jelenleg szenvedő európai kontinensen.

Ez most nem aktuális

Egyelőre nem aktuális az élelmiszerárstopok kivezetése - mondta a kormányfő. Bízik benne, hogy áprilisban szélesebb, míg május-júniusban határozottabb mértékben esik majd az infláció. Az infláció túlságosan magas, és a mostani csökkenés egyelőre kevés - tette hozzá. Orbán Viktor szólt arról is, hogy megpróbálják elérni, hogy a kereskedők ne most kössék meg az év legjobb üzleteit.

Egyelőre nem várható változás a szankciós politikában, de ami most történik, az tönkreteszi Európát - mondta Orbán Viktor kormányfő.

Ha nem lenne nyugati támogatás, akkor Ukrajna összeomlana - mondta a kormányfő.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!