Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Orbán Viktor: Más döntene a magyarok véréről, ez elfogadhatatlan

Vágólapra másolva!
Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszavezetése - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában.
Vágólapra másolva!

Volt egy gondolat harminc évvel ezelőtt, miután véget ért a hidegháború, ezért az állandó készenlét, ami a sorkatonaságon kerestük valósult meg, többé nem szükséges –mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol elsőként az európai sorkatonaság bevezetéséről kérdezték. A miniszterelnök szerint a katonák a társadalom egyik leghasznosabb, leginkább komolyan vehető részei, de Magyarországon nincs napirendben a sorkatonaság visszavezetése.

Máshol úgy vannak, hogy visszavezetik a sorkatonaságot. Ez minden nemzetnek a saját ügye, ezzel nem kell foglalkoznunk – jegyezte meg a kormányfő. Továbbá elfogadhatatlannak nevezte Manfred Webernek,  az Európai Néppárt elnökének a tervét, ami az egész EU-ban újra bevezetné a sorkatonaságot. Mint mondta, az ilyen gondolatokat jó gyorsan el kell hessegetni, 

a magot ki kell fordítani a földből, nehogy véletlenül szárba szökkenhessen.

 

Hétről hétre közelebb kerülünk a háborúhoz

A miniszterelnök elmondta: múlt péntek óta, amikor legutóbb Kossuth Rádióban járt, ismét közelebb kerültünk a háborúhoz. Ezen a héten két dolog történt: tárgyalások vannak Franciaország és Ukrajna között arról, hogy francia kiképzőtisztek mehetnek Ukrajnába. Ez egy új minőség Orbán Viktor szerint, ha a franciák ezt vállalják.

A másik, hogy egyre többen mondják, hogy a nyugatiak által adott fegyvereket már nemcsak védelemre használhatják, hanem támadhatnak is.

– Abból nagy vita lesz, hogy mennyire ukrán az a fegyver, amelyet Oroszországra belőttek. A NATO nélkül nem tudná lőni Ukrajna Oroszország területét, így meg tudja, szóval a bevonódás újabb lépcsőfokát tesszük meg – jelezte a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, az oroszok azt mondják, hogy azért támadták meg Ukrajnát, mert az be akart lépni a NATO-ba. Azt is mondják, hogy annyi területet foglalnak el, hogy már ne tudjanak belőni Oroszország területére. Az oroszok megmondták, minél jobb fegyverekkel lövik őket, annál beljebb fognak jönni.

A miniszterelnök kiemelte: a háborúba való belesodródás nem egy lépcsőfokban történik. Három fázisa van: van a beszéd, az előkészületek, és a pusztítás. Most a beszéden túl vagyunk, az előkészületeknél tartunk, 

centikre vagyunk a pusztítástól.

A miniszterelnök elmondta, hogy az európai nagy államok messzebb vannak Oroszországtól, mint Közép-Európa. Ahogy fogalmazott: Franciaországból, az óceán partjáról Ukrajnára és ránk is pufferzónaként tekintenek, ugyanúgy ahogyan régen. – A biztonságérzetük sokkal erősebb és nyertek már háborúkat és le akarják győzni Oroszországot – tette hozzá.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.30.
Egyre nagyobb a háborús veszély 
(Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Horthy és Hitler levelezése ma is tanulságos

Mint mondta, az első és a második világháborúba is belekényszerítették hazánkat. Orbán Viktor jelezte, hogy a második világháború alatt is hatalmas nyomás alatt állt hazánk és a magyar kormányzat, ez világosan kiolvasható a Horthy és Hitler közötti levélváltások fennmaradt részeiből. – Efelé haladunk, mivel minden egyes uniós csúcstalálkozón a ránk nehezedő nyomás nő. Itt ellen kell állni, mert nem akarunk magyar vért adni Ukrajnáért. Számunkra a legfontosabb a magyar érdek, és ezt a háborút nem a mi érdekünkben vívják – szögezte le.

A kormányfő jelezte, rendszeresen szokott azzal érvelni, hogy a NATO egy védelmi szövetség, amit nem azért hoztak létre, hogy beavatkozzanak egy NATO-n kívüli konfliktusba. – Ez abszurd – húzta alá. 

A nyugatiak le akarják győzni Oroszországot

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy az oroszok jelezték, hogy addig mennek előre, amíg veszélyben érzik a saját területüket. A nyugatiak azt gondolják, hogy győzhetnek ebben a háborúban - tette hozzá. 

A nyugatiak esetében fontos szempont, hogy messzebb vannak Ukrajnától, és azt gondolják, hogy messzebb vannak a kockázattól. 

Mindez kikapcsolja azt a körülményt, hogy a modern technológiák miatt a nagyobb távolságok áthidalhatóak. A nyugatiak le akarják győzni Oroszországot - tette hozzá.

 Ők katonai sikert akarnak elérni bármi áron. 

Orbán Viktor a szombati békemenetről azt mondta, ki kell mondani, hogy érzékeljük a közvetlen háborús veszélyt. Az utóbbit a baloldal megpróbálja eltagadni. Aki úgy beszél mint egy háborúpárti, úgy szállítana fegyvert mint egy háborúpárti, és úgy akar katonákat küldeni mint egy háborúpárti, az egy háborúpárti. A magyarok szerint nem bírna ki Európa még egy háborút - tette hozzá. 

Most maga az unió megy elöl, és visz bennünket a háború felé. 

Az unió vezetői minden pénzünket Ukrajnára költik, miközben nem fejlesztik az európai gazdaságot - tette hozzá. 

Ha a vezetők úgy döntenek, hogy a béke fontosabb, akkor béke lesz

Orbán Viktor szerint egy jó európai választás révén le lehet téríteni az uniós vezetőket a háborúpárti oldalról. A kormányfő rámutatott arra, hogy minden nagy háború első szakasza morális nyomás alatt zajlott. Ahogy telt az idő, hogy a háború nem megoldás, úgy tolódtak el az erőviszonyok a békepárt felé. 

Aki ezt a háborút meg akarja nyerni a harctéren, annak fel kéne ismernie, hogy ez nem lehetséges.  

Orbán Viktor közölte, hogy a közelgő uniós választásokra, ha később visszanézünk, akkor könnyen lehet, hogy ez volt a nagy fordulópont. Nincs minden háború előre megírva a csillagokban - tette hozzá. 

Ha a vezetők úgy döntenek, hogy a béke fontosabb, akkor béke lesz. Ezek nem szükségszerűségek. 

Európában mégiscsak demokrácia van, és békepárti képviselőket kell küldeni - tette hozzá. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről