A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Verőcei tragédia: részeg volt a kishajó kapitánya

Hajóbaleset, Verőce
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Egy buli után tartott haza egy nyolcfős társaság egy kishajóval szombat este a Dunán. A kishajót vezető férfi folyamatosan összevissza cikázott. Aztán amikor egy óriási, 109 méteres szállodahajó közelébe ért, még egy éles manővert vett. Mindezt olyan sebességgel, hogy képtelen volt elkerülni azt, hogy összeütközzenek. Ez meg is történt, a kishajó ezután irányíthatatlanná vált. A kishajót vezető férfi részegen ült a hajóba. Ő és egy fiatal lány azonnal meghaltak, öt embert még keresnek. Annak az esélye, hogy ők életben vannak, gyakorlatilag nulla. Mindössze egy ember élte túl a balesetet, egy olasz férfi, neki súlyos sérülésekkel sikerült kiúsznia a partra. Közben az is kiderült, hogy a szállodahajó kapitánya a baleset után lassítás nélkül továbbhajtott, meg sem próbált segíteni a vízbe esett áldozatoknak.
Vágólapra másolva!

Óriási robajjal csapódott bele egy motorcsónak Verőcénél egy szállodahajóba. Előbbiben nyolc fiatal ült, hajójuk súlya velük együtt sem lehetett több másfél tonnánál, míg a a 109 méteres szállodahajóé ennek akár az ezerszerese is lehet.

Verőce, baleset
Fotó: Facebook/ BRFK

Ami biztos, a szállodahajó az esti órákban hegymenetben (hétköznapi nyelven: árral szemben) hajózott Budapest irányából Komárom felé. Ugyanebben az időben vele szemben, völgymenetben (vagyis az árral egy irányban) közlekedett felé egy kishajó, amelynek vezetője – és valószínűleg több utasa – részeg volt. Egy buliból tartottak haza. Összesen nyolcan ültek a kishajóban.

A motorcsónakot a férfi cikázva vezette, ahogy a bírósági közlemény fogalmaz, „a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította”.

Hajóbaleset, Verőce
A szállodahajó 2024. május 19-én a Dunán, amelyet a rendőrök állítottak meg Komáromnál
Fotó: MTI/Krizsán Csaba / MTI/Krizsán Csaba

Amikor a két hajó egymás mellé ért, a kishajó kapitánya irányt váltott, a bal part felé, ahonnan egyenesen a szállodahajó felé kormányzott. Amikor a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, ekkor azonban már nem tudta elkerülni az ütközést, és nagy sebességgel nekihajtott. 

Verőce, baleset
A halálcsónak roncsa, amit a szállodahajó elsodort
Fotó: Facebook

Az ütközés miatt a kishajó úgy megrongálódott, hogy irányíthatatlanná vált, és az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait a szállodahajó maga alá gyűrte.

A kishajó vezetője és egy lány azonnal meghaltak. Egy utas, egy olasz férfi súlyos sérüléseket szenvedett, de a partra tudott úszni. 

Hajóbaleset, Verőce, Duna
Az Óbudai Közterület-Felügyelet hajója a Dunán az Újpesti vasúti hídnál kutatja fel az eltűnteket
Fotó: MTI/Lakatos Péter / MTI/Lakatos Péter

A motorcsónak többi utasát még mindig keresik. Annak azonban szinte semmi esélye sincs, hogy ők túlélték volna a balesetet. Ennek ellenére persze folyamatosan keresik őket, a vízen, hajókkal, és a levegőben drónokkal is.

Ahogy azt megírtuk, bár a szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy mi történt a járművel, aminekneki ütközött, nem állt meg, a hajóval változatlan sebességgel továbbhaladt, és a balesetben megsérült és vízbe esett személyeknek nem nyújtott segítséget, a személyzetet nem értesítette, a mentési protokollt nem hajtotta végre, valamint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a segélyhívóra sem tett bejelentést, hanem az eredetileg kijelölt úti célja irányába folytatta útját. 

Hajóbaleset, Verőce
A sérült szállodahajó 2024. május 19-én a Dunán, amelyet a rendőrök állítottak meg Komáromnál
Fotó: MTI/Krizsán Csaba / MTI/Krizsán Csaba

Így pedig több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett.

A bíróság szerdán elrendelte a cseh hajóskapitány bűnügyi felügyeletét, eszerint nem hagyhatja el Budapestet szeptember 22-ig.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!