Spanyolország
ÉLŐ
Grúzia

Kiadták a riasztást: felhőszakadás várható több vármegyében

Vágólapra másolva!
Másodfokú riasztást adtak ki Békés vármegye területére és Hajdú-Bihar egyes járásaira.
Vágólapra másolva!

Frissítés: A HungaroMet visszavonta a korábban felhőszakadás veszélye miatt kiadott riasztást Hajdú-Bihar vármegye, Békés vármegye területén - írja a Katasztrófavédelem honlapja.

Korábban írtuk:

A HungaroMet felhőszakadás veszélye miatt riasztást adott ki Békés vármegye területére.

Az érintett területen: intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. 

Másodfokú riasztást adott ki a Hungaromet! Nagy mennyiségű csapadék veszélye miatt másodfokú (narancssárga) riasztást...

Posted by BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság on Friday, June 28, 2024

éntek éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye területén. Az ország többi részén - Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala vármegye kivételével - elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, a zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternyi eső eshet. Emellett az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki zivatar veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint péntek estig szórványosan előfordulhatnak zivatarok, kisebb eséllyel a nyugati megyékben. A zivatarokat felhőszakadás, viharos, óránkénti 60-70 kilométeres sebességű széllökés, illetve jégeső is kísérheti.

Szombaton az északi, északkeleti megyékben alakulhatnak még ki néhol zivatarok a déli, délutáni órákban, másutt ennek egészen kicsi az esélye. A zivatarokat ezen a napon is kísérheti felhőszakadás, viharos kifutószél, valamint apró szemű jég.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, vihar idején az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - érdemes védett helyre vinni.

Azt tanácsolták, hogy ha valakit autóvezetés közben ér a felhőszakadás, akkor lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Felhívták a figyelmet továbbá arra, hogy ahol villámárvíz alakul ki, ott már bokáig érő vízfolyás is ledöntheti az embert a lábáról.

Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Tegnap zivatarok kialakulása miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet az egész ország területére. Több vármegyében is óriási pusztítást végzett a vihar, mintegy 200 helyszínre riasztották a tűzoltókat.

A vihar letarolt mindent, ami az útjába került; fákat döntött ki, tetőket rongált meg. A víz elöntötte az utcákat, amelyek teljesen járhatatlanná váltak.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről