Varik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Vágólapra másolva!
A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari egyedeinek születtek kölykeik a Nyíregyházi Állatparkban két hónappal ezelőtt.
Vágólapra másolva!

Újabb ritka végveszélyben lévő állatok születtek a Nyíregyházi Állatparkban két hónappal ezelőtt. A legnagyobb makifajnak számító fekete-fehér vari egyedeinek lettek kölykeik

 - számolt be róla az MTI. A tenyészpár három éve él együtt a sóstógyógyfürdői látványosságban, a tizenhét éves anyaállat egy lengyel, míg a huszonegy éves hím egy olasz állatkertből az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett Nyíregyházára. Ez volt a második almuk a tavalyi szaporulat után - árulta el Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője az MTI-nek szerdán. Kiemelte, 

a többi makifajtól eltérően a vari saját maga építette fészekben, száz napnyi vemhesség után hozza világra utódait, akiket nem a testén hordoz, hanem a szájában cipel és egy védett fészekben vagy odúban neveli őket.

A kölykök egyelőre leginkább anyatejjel táplálkoznak, de már kóstolgatják az édes, lédús gyümölcsöket is. Napjainkban a Madagaszkár szigetén őshonos állatok egyedszáma az orvvadászat és élőhelyeik erőteljes pusztítása miatt drasztikusan csökken.

A mintázatuk a fák lombkoronájában kiváló rejtőszínt biztosít számukra, kommunikációjukban a hangjelzések a legfontosabbak, jellegzetes üvöltésük messzire elhallatszik.

Különleges nevüket a bennszülöttek adták nekik: 

napimádó szent állatnak, Vari candanasnak tartották őket, mivel előszeretettel sütkéreznek úgy, hogy arcukat a nap felé fordítják. 

Míg az orrpiszkálás számunkra borzalmas és társadalmilag elfogadhatatlan szokásnak tűnhet, az állatvilágban más a helyzet. Egy új tanulmány szerint az aje-aje vagy véznaujjú maki egyedei gyakran turkálnak az orrlyukaikban. Ez a faj egyike annak a 12 főemlősfajnak, amely ezt a viselkedést tanúsítja, amelybe a csimpánzok, az orángutánok és természetesen az emberek is beletartoznak.

A kizárólag Madagaszkáron honos szürke egérmaki (Microcebus murinus) tömege 45-85 gramm között mozog. Ehhez képest hihetetlen erőt tud kifejteni. Ritka félmajom, sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt élő tenyészcsapat igen eredményes, hiszen minden évben születik utód. 

Egy új kutatás során a tudósok megfelelő körülményeket teremtettek a fogságban tartott törpemakik hibernációjára, vagyis különös téli álmukra.

 Így tudják ugyanis megvizsgálni azt az állapotot, mint amit a Madagaszkár nyugati részén vadon élő rokonaik is alkalmaznak.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről