Több tízezer magyar autósnak kell lecserélnie a rendszámát

Vágólapra másolva!
Szeptember elsejétől nem kaphatnak zöld rendszámot az újonnan forgalomba helyezett plug-in hibrid autók Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Egy napokban megjelent törvénytervezet szerint a külső töltésű (plug-in) hibrid autók nem kaphatnának zöld rendszámot szeptember elsejétől Magyarországon - írta a Pénzcentrum. A tervezet azt is előírja, hogy a plug-in hibrid járművekre eddig kiadott zöld rendszámtáblákat legkésőbb 2026. november 30-ig le kell cserélni.

Az indoklás szerint a zöld rendszámmal együtt járó kedvezményeket kizárólag a tisztán elektromos és zéró kibocsátású járművek számára kívánják biztosítani a jövőben.

rendszámtábla, illusztráció,
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ha átmegy a javaslat, a plug-in hibrid autók elveszítenék a különleges rendszám adta kedvezményeket, mint az (egyre kevesebb településen elérhető) ingyenes parkolást, valamint regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a tulajdonosoknak - jelenleg még nem kell a zöld rendszám miatt.

A tervek szerint nem azonnal cserélnék le az érintettek rendszámait, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán. A Belügyminisztérium adatai szerint május végéig több mint 41 ezer ilyen autó kapott zöld rendszámot Magyarországon. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről