Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A Főkert vezetőjének leváltásával Karácsony Gergely beismerte, hogy hazugság volt az egész zöldpolitikája

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Vágólapra másolva!
A Metropol arról ír, hogy választások után Karácsony beismerte: hogy minden „zöldítés” csak hazugság és marketing volt: hirtelen felmentette Zakar Andrást, a Főkert vezérigazgatóját.
Vágólapra másolva!

Június 28-ai hatállyal megszüntették Zakar András tisztségét a Főkert élén. Karácsony Gergely – újonnan megválasztott – főpolgármester egyik legelső intézkedése az volt, hogy felmentette Zakart, amivel lényegében elismerte, hogy az elmúlt évek zöldítési politikája óriási kudarc volt. Természetesen megvárta ezzel a választásokat, aztán hirtelen lépett, mindenki megdöbbenésére.

Karácsony Gergely újraválasztása után azonnal menesztette a Főkert vezérigazgatóját– Fotó: Ripost

A Metropolnak egy, a fővárosi zöldfelület-fenntartásban dolgozó tájépítész szakember korábban úgy fogalmazott:

A fejlesztési tervek nagy része szép látványelem, ám nincs mögötte semmilyen valós konkrétum. Az elmúlt évek statisztikája azonban azt mutatja, hogy a tervezéstől a kivitelezésig hosszú évek telnek el

– mutat rá a korábbi a fővárosi zöldinfrastruktúra-fejlesztésben évtizedek óta dolgozó szakember, írja a Metropol.

A szakember azt is megjegyezte, hogy a Karácsony elmúlt ötéves ciklusában megvalósult projektek, mint a Pünkösdfürdő Park és a Blaha Lujza tér, mind az előző városvezetés előkészített eredményei, a jelenleginek csak be kellett fejeznie. Az más kérdés, hogy  Blaha-beruházást például „lebutították”, így zöld sziget helyett betontenger lett belőle.

Fák nélküli „marketingzöldítés”

Az elültetett fák területén sem teljesített valami jól a főváros az elmúlt években: 24 ezer erdészeti csemete – amit nem lehet közterületi fának minősíteni – mintegy 35-40 százaléka a korábban elültetett, de a szakszerű fenntartások elmaradásai, az öntözések hiánya miatt kiszáradt fák pótlása. Így alig jön ki 4-5 ezer új darab sorfa, amit elültettek az elmúlt 5 évben.

 Az előző Tarlós-érában nem nevezték magukat „zöldnek” a város vezetői, mégis ennek a többszörösét ültették – vagyis amit Karácsony Gergely „zöld” várospolitikája igazi hazugság.

A tájépítész ennek kapcsán kiemelte:

amit Karácsony Gergely zöldítés néven művelt, az inkább csak egy valós tartalom nélküli, úgynevezett marketingzöldítés, így szerinte érdemi változás nélkül, a küszöbön lévő újabb ciklus sem kecsegtet túl nagy reményekkel.

Méhlegelők helyett gaztenger és kutyagyilkos elszáradt toklászmezők

Bár Karácsony Gergelyék mindig szerették „méhlegelőnek” hívni az elhanyagolt területeket, a valóságban azoknak a többsége elhanyagolt, száraz területek, amelyeknek többsége egyetlen eldobott cigicsikktől is meggyulladhat, majd a szél segítségével átterjedhet az ingatlanokra is. Az értelmetlen „méhlegelők” nyár közepére rendszeresen teljesen kiégnek. Ilyenkor már nemhogy virágot, de életet se nagyon talál az „éhes beporzó”.  A sárguló fűszálak azonban megmaradnak, és mivel nem vágják le, egyre jobban kiszárad az egész terület. A száraz fű nagyon tűzveszélyes környezetet teremt, különösen száraz és meleg időjárás esetén. A felgyülemlő száraz növényi anyag könnyen lángra kap, nagyon jól ég, és gyorsan terjedhet, fenyegetve a házakat, az infrastruktúrát és a természeti környezetet egyaránt. A tűzveszélyt tovább súlyosbítja a szél jelenléte, mivel az égést táplálva fokozhatja a lángokat, vagy az égő fűszálakat könnyen felkaphatja, és új tüzeket indíthat el távoli területeken is. Az ilyen tüzek kezelése bonyolult és veszélyes lehet, és sok erőforrást igényel a tűzoltók részéről. A kutyások és a kisgyerekesek pedig rendszeresen panaszkodnak a „méhlegelőkre”, ahol rengeteg a toklász, amitől megsérülhet gyermek és állat – rendszeresen panaszkodnak a kutyás fórumokon, hogy tömegével viszik állatorvoshoz házi kedvenceiket a gazdik...

Nőtt a légszennyezettség is

Ha ez mind nem lenne elég, akkor azt is érdemes megjegyezni, hogy Karácsony a közlekedési dugókkal tönkrevágta Budapest levegőjét is: a 2022-es adatokhoz képest durván megugrottak a légszennyezettségi adatok tavaly szeptemberben. Ennek az az oka, hogy Váci és Üllői úton a szélső sávokat bicikliúttá alakította, zöld műanyag karókkal leválasztva azokat a forgalomtól. Így az egykoron 6 sávos Üllői út 4 sávosra szűkült. Nyáron főként a sokat tapasztalt taxisok jelezték a főváros felé, hogy az iskolakezdéssel megnövekvő forgalom hatalmas káoszt fog majd a városra szabadítani, és sajnos így is lett.

Karácsony célja az lett volna a kerékpárutakkal, hogy minél több ember válassza a kerékpáros közlekedést, ami csökkentené a környezetszennyezést és jobb lenne a levegő. Az elméleti terv, mint Karácsony Gergelynél általában, a gyakorlatban nagy bajt okozott.  

A biciklisávok fájóan kihasználatlanok, azt viszont sikerült elérni, hogy az utak leszűkítésével az iskolakezdéssel hatalmas dugók alakultak ki Budapest-szerte. 

Azt pedig nem nehéz megérteni, hogy ha egy autó nem fél óra alatt éri el a célját, hanem a dugók miatt dupla ideig pöfög, akkor jóval magasabb lesz a károsanyag-kibocsátás is. Ezzel szó szerint füstbe ment a világmegváltó terv, és az ellenkezőjét érte el, Karácsony a dugókkal tönkretette Budapest levegőjét.

Városháza Park: a saját portáját sem sikerült „kizöldítenie” Karácsonynak

Látványos példája Karácsony Gergely kamu-zöldpolitikájának, hogy 5 éve megígérte: parkoló helyett igazi zöld köztér lesz a Városháza udvara. Miután 5 évig nem csinált semmit, és maradt a parkoló, pár héttel a választások előtt rájött, hogy ez nagy PR-kudarc neki, ezért gyorsan megszüntette a parkolót, és átadta a köznek a betonplaccot, mondván: még nincs kész, ez egy „pop up park”.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről