Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szabadság és hamburger – Hogyan látják a magyarok az amerikai kultúrát és életmódot?

Vágólapra másolva!
Milyen kép él az amerikai kultúráról és életmódról a magyarok fejében? Erre a kérdésre kereste a választ a Századvég egy friss, átfogó kutatás keretében. Az 1000 fős online reprezentatív felmérés eredményei szerint az Egyesült Államokról alkotott percepciók korántsem egységesek, sokkal inkább a sokszínűség és a változatosság jellemzi őket.
Vágólapra másolva!

A kutatás rávilágított, hogy a magyarok fejében élénken él az amerikai álom koncepciója. A megkérdezettek jelentős része olyan fogalmakat társított elsőként az Egyesült Államokhoz, mint a „szabadság", a „függetlenség", a „demokrácia" és a „lehetőség". Ez arra enged következtetni, hogy a tengerentúli országot sokan a lehetőségek földjeként azonosítják, ahol az egyéni szabadság kiteljesedhet.

Az amerikai kultúra meghatározó elemei szintén markánsan megjelennek a magyarok USA-képében. A gyorséttermi kultúra, azon belül is a hamburger például a legtöbbet említett motívumok között szerepelt. Ez egyrészt az amerikai gasztronómia magyar percepcióban betöltött ikonikus státuszát jelzi, másrészt viszont gyakran negatív képzettársításokkal, például az egészségtelen táplálkozás képével is összefonódik.

hamburger, századvég
Fotó: Századvég

Kiderült az is, hogy a magyarok igen sokszínűnek látják az amerikai társadalmat. Olyan kifejezések, mint a „sokszínűség" vagy a „multikulturális" rendszeresen felbukkantak a válaszok között, jelezve, hogy a válaszadók tudatában vannak az USA etnikai és kulturális diverzitásának. Érdekes módon az amerikai őslakosok, az indiánok is viszonylag gyakran szerepeltek az asszociációk között, ami a magyar médiában és popkultúrában megjelenő USA-kép hatását tükrözheti.

A felmérés tanulságai szerint a magyarok jelentős része az Egyesült Államokat a jólét és a fogyasztói társadalom szinonimájaként is számon tartja. A válaszok között gyakran szerepeltek olyan kifejezések, mint a „gazdagság", a „luxus" vagy a „pénz", ami arra utal, hogy sokak szemében az amerikai életmód az anyagi sikerrel és a fogyasztással kapcsolódik össze. Ugyanakkor ez a percepció sem mentes a kritikától, amit olyan motívumok felbukkanása jelez, mint a „pazarlás" vagy a „fogyasztás".

McDonald's hamburger, McDonaldshamburger, szendvics, gyorsétterem, illusztráció
Fotó: Shutterstock/8th.creator

Összességében elmondható, hogy a magyarok Egyesült Államokról alkotott képe rendkívül összetett és sokrétű. Bár a szabadság és a lehetőségek eszméje kiemelkedő szerepet játszik, az amerikai kultúra más, populárisabb vagy akár kritikusabb aspektusai is markánsan jelen vannak. Az USA magyar szemmel nézve egyszerre a vágyott szabadság jelképe, a gyorséttermi kultúra fellegvára és egy sokszínű, ám ellentmondásokkal teli társadalom.

A teljes elemzés elérhető a Századvég weboldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről